ELTE kutatás: a kutyákat jobban motiválja a finomabb falat

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének és a Symrise Pet Food francia vállalatnak közös kutatása felfedte, hogy a kutyák agyában nyomon követhető, hogy mely ételeket részesítik előnyben.

Az ELTE közleménye szerint a kutatók a viselkedési megfigyeléseket a legújabb neurális képalkotó technikákkal ötvözték. Eredményeiket a Scientific Reports szaklapban publikálták. A kutatásból kiderült, hogy bár a kutyák motiválhatók kevésbé ízletes ételekkel is, az étel minősége hatással van motivációjukra. A hatást problémamegoldó feladatokban vizsgáltak, és ennek agyi reprezentációit is feltárták.

Az első kísérletben húsz családi kutyát megtanítottak arra, hogy jutalomfalattal teli dobozokat bontsanak ki, amit aztán megehetnek. Ezt követően ugyanezeket a kutyákat tanították meg két különböző hangot összekapcsolni két különböző jutalomfajtával: az egyik egy ízletes füstölt, főtt sonka volt („finom”), a másik pedig egy egyszerű korpás keksz („ehető”). Ezután a kutyák újra dobozkibontási feladatot kaptak, de most egyik vagy másik hangot hallották közben. A teszt során a dobozok üresek voltak, hogy a kutyák kifinomult szaglása ne befolyásolja őket. A kutatók a bontáshoz szükséges idő alapján következtettek a kutyák motivációjára. Ahogy várták, a „finom” hang hallatán a kutyák gyorsabban bontották ki a dobozt.

Vajon az agyban is megjelenik a különbség?

A kutatók második vizsgálati kérdése az volt, hogy a motivációs különbségek tükröződnek-e az agy jutalomfeldolgozó központjaiban. Az Etológia Tanszéken már évek óta végzik az fMRI-vizsgálatokat, ahol némelyik kutya megtanult mozdulatlanul feküdni a berendezésben. Mivel mozdulatlan állapotban nem lehet őket jutalomfalatokkal kínálni, a kutatók a különböző jutalomtípusokkal összefüggő hangokat játszották le nekik. Így a gyakorlott 20 kutyát megtanították a hangok és az ételtípusok összekapcsolására. Az fMRI-berendezésben azután megvizsgálták a kutyák agyának reakcióit a hangokra, az asszociációs tréning előtt és után, különösen a jutalommal kapcsolatos agyi területeken, mint például a nucleus caudatuson. Az derült ki, hogy a nucleus caudatus mindkét hangra fokozott aktivitást mutatott a tréning után, de a füstölt sonkához kapcsolódó hangra adott agyi válasz volt különösen kiemelkedő.

    „A korábbi kutatások főként a jutalmazás és annak elmaradása közötti különbségre fókuszáltak. A mi vizsgálatunk volt az első, ahol két különböző minőségű jutalomfalat agyi reprezentációjának különbségeit sikerült kimutatni. Ez rámutat, hogy a nucleus caudatus nem csupán a jutalmazás tényét képes feldolgozni, hanem különbséget tesz a jutalmak minősége között is” – idézi a közlemény Ujfalussy Dorottyát, a vizsgálat vezető kutatóját.

„Nagyon izgalmas ‘látni’, hogy a kutyák hogyan reprezentálják a különböző ételeket az agyukban és ez milyen hatással van a motiváltságukra. Nagyon érdekes pozitív korrelációt sikerült felfedeznünk a kutyák viselkedése és agyi válasza között. Az ok-okozati összefüggés azonban még mindig kérdéses, hiszen nem tudjuk, hogy az erősebb agyi reakció van a motiváltabb viselkedés hátterében vagy esetleg fordítva. Valószínű, hogy ez a hatás nem egyirányú” – mutat rá a közleményben Laura V. Cuaya, a tanulmány első szerzője.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...