Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan segítenek a kutyák az Alzheimer-kóros embereknek

Az Alzheimer-kóros betegek mellet szolgáló terápiás kutyák még nagyon kevesen vannak, de már most rendkívül ígéretes eredményeket értek el az Egyesült Államokban.

Az Alzheimer-kór sok idős embert érint az egész világon. Csak az Egyesült Államokban az Alzheimer’s Association szerint több mint hatmillió embert. A rövid távú memóriavesztés, a zavartság és a megszokott környezetben való tájékozódásra való képtelenség csak néhány a tünetek közül. Ez a progresszív állapot rendkívül megterhelő mind a betegek, mind a gondozóik számára. Az emberi gondozók mellett dolgozó terápiás kutyák azonban fontos szerepet játszanak az Alzheimer-kórban szenvedők életében azzal, hogy segítenek javítani életminőségüket, és egyszerű feladatokat végeznek el helyettük.

Mit csinálnak pontosan az Alzheimer-kóros beteg mellett szolgáló terápiás kutyák?

A legfontosabb, hogy emlékeztetőket nyújtanak gazdájuknak. A betegség korai szakaszában lévő betegnek egy terápiás kutya például jelzi, ha bekapcsolva hagyta a sütőt. A kutyáknak jó időérzékük is van, ami nagyon hasznos az Alzheimer-kóros betegek számára, akik gyakran összezavarodnak az idővel kapcsolatban. Ha a vacsora 5:30-kor van, a kutya pontban 5:30-kor a táljánál lesz, és emlékezteti gazdáját, hogy ideje enni. Ez pedig emlékeztetheti a beteget arra, hogy a saját vacsoráját is meg kell ennie. A kutya azt is tudja jelezni gazdájának, hogy mikor van itt az ideje bevenni a gyógyszereit. A kutya jelzése, hogy töltse meg a vizes tálkáját, arra is emlékeztetheti a személyt, hogy hidratáljon, míg a bundája kifésülése vagy a szája megtörlése evés után arra is emlékezteti a gazdit, hogy fésülje meg a haját és mossa meg az arcát.

Photo by Leiada Krozjhen on Unsplash

Segít az eligazodásban

Egy Alzheimer-kóros terápiás kutya a tájékozódásban is segítheti gazdáját a házon belül és azon kívül is. Nem úgy dolgoznak, mint a vakvezető kutyák, akik a gazdájuk által meghatározott útvonalon segítik a beteget közlekedni. Ezek a terápiás kutyák arra vannak kiképezve, hogy segítsenek hazatalálni a gazdinak, ha arra szükség van. A „haza” parancsra a kutya megtalálja a hazafele vezető utat, még akkor is, ha letértek a megszokott útvonalról. Ezenkívül a GPS-nyakörv lehetővé teszi, hogy a házastárs vagy a gondozó nyomon követhesse a párost, ha későn térnek vissza. A nyakörv aktiválható úgy is, hogy egy hangot adjon ki, amelyet a kutya „gyere haza” vezényszóként értelmez.

Érzelmi megnyugtatás és támogatás

Sok Alzheimer-kóros beteg izgatottá és zaklatottá válhat, amikor elveszíti a kontrollt, vagy nem tud tájékozódni. Egy megfelelően képzett terápiás kutya viselkedés-megszakítással segít a gazdájának újra összpontosítani a helyzetre. A kutya egyszerű simogatása segíti a gazdát nyugalma visszaszerzésében. Társaságként is kiválóan funkcionálnak. A társaság pedig nagy szerepet játszik a betegek életében. A gondolatok nem tűnnek el olyan gyorsan, ha egyszer már hangosan kimondták őket. Így a kutyához való beszélgetés segíthet, még akkor is, ha az nem tud válaszolni. Egy Alzheimer-kóros terápiás kutya ezen kívül hatékonyan segíthet csökkenteni az elszigeteltséget és a magányt, miközben a betegnek mozgást, célt és szocializációt biztosít. A napi séta például már attól interaktív élménnyé válhat, amikor a többi sétáló megáll, hogy megkérdezzék a kutya nevét vagy fajtáját.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellness magazin

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...