Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Elina Volkova: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-hazi-kedvenc-ketrec-kolyokkutya-16366939/

Vádat emeltek egy hatósági állatorvos ellen korrupció miatt

Egy hatósági állatorvos és kilenc társa ellen emeltek vádat többek között hivatali kötelesség megszegése és hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy hatósági állatorvos  és kilenc társa ellen vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt.

Szaporítókat segítettek

A hatósági állatorvos és egy szolgáltató állatorvos hivatalos személyként, készpénzért cserébe több kutyakereskedővel és egyéb logisztikai, technikai feladatokat ellátó emberekkel 2019-ben állapodott meg arról, hogy kutyakölyköket szállítanak az EU országaiba. Mindezt a jogszabályi rendelkezések súlyos megszegésével, kikerülésével tették. Az állatkereskedők megrendelésre dolgoztak. A külföldi vevők igényei szerint vásároltak fel különböző fajtájú kölyköket, veszettség oltás nélkül, egyedi megjelölés nélkül. Esetenként macskákat is vásároltak szaporítóktól. Az állatorvos pedig biankó útlevelekkel látta el a kereskedőket anélkül, hogy bármilyen vizsgálatot hajtott volna végre az állatokon. Fiktív adatokat rögzített segítőjével az internetes nyilvántartásokban és kiállította a szállítmányokat kísérő dokumentumokat. A kisállatokat pedig kiszállították az Európai Unió több tagállamába.

A vádlottak 79 szállításhoz kapcsolódóan több, mint ötezer kisállatra állítottak ki valótlan tartalmú kisállatútlevelet. Ezért pedig több, mint 33 millió forint jogtalan „díjazást” kaptak.  Az ügyészség a vádlottak többségére végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte. A legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetére 8 évet.                   

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ugyeszseg.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...