Youtube

Ritka pillanat – Csodálatos bálnákat filmeztek le az Adrián

Hatalmas és csodaszép bálnákat sikerült egy horgászcsapatnak lefilmeznie az Adrián, Vis sziget közelében.

Az Adriai-tengeren viszonylag ritka, hogy bálnákat lehet látni és észlelni. A hatalmas tengeri állatok ritkán jönnek a partok közelébe és egyedszámuk sem túl magas az Adrián. A Jutarnji List című horvát napilap adta hírül, hogy horgászoknak sikerült lencsevégre kapniuk több bálnát is Vis sziget közelében.

Ritka pillanatnak lehettek szemtanúi

Az Adrián jellemzően csak ritkán látni bálnákat. Azonban tavasszal és nyáron a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél néha sikerül egy-egy példányt észlelni. A videó felvételen jól látszik, hogy az állatok békésen és zavartalanul úsznak, a drón jelenléte egyáltalán nem zavarta meg a viselkedésüket. Valószínűleg nem is észlelték a kíváncsi kamerát a fejük felett. Szakértők szerint valószínűleg élelmet kerestek éppen.

Az ember a legnagyobb ellenségük

A bálnákra a világ összes tengerében és óceánjában az ember jelenti a legnagyobb veszélyt. Rengeteg műanyaghulladékot megesznek és olykor bele is pusztulnak. Mivel a mikroműanyagok és az apró műanyagszemét a planktonra hasonlít, tétovázás nélkül elfogyasztják őket. A bálnákra a hajóközlekedés is káros hatással van. A tengerjárók által használt szonárok megzavarják a kommunikációjukat, hatással vannak a szaporodásukra és a tájékozódásukra. Gyakran fordulnak elő ütközéses balesetek is, melynek következtében szintén gyakran pusztulnak el bálnák a nyílt vízen.

Védett állat

A bálna Horvátországban is védett állat.  Bár ritkán találkoznak a turistákkal, a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben figyelmeztető kampányt indít a védelmük érdekében. Tilos őket megközelíteni, követni hajóval vagy motorcsónakkal. Az olyan drónfelvételeket azonban, mint a mostani, szívesen fogadják. Ezek a felvételek ugyanis segítik a kutatók munkáját, és jobb betekintést engednek a bálnák viselkedésébe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...