Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Az orosz-ukrán háború okozhatja a delfinpusztulások növekedését a Fekete-tengeren

A Fekete-tengerben az utóbbi időben kiemelkedően magas delfinpusztulást észleltek, melynek oka a tudósok szerint az orosz-ukrán háború miatti fokozott zajszennyezés lehet.

Törökország partjainál a háború kitörése óta egyre nagyobb számban regisztrálnak partra vetődött, elpusztult delfineket. A kutatók úgy vélik, hogy ennek oka a Fekete-tenger északi részén tapasztalható fokozott zajszennyezés. Ezt pedig az orosz haditengerészet mintegy 20 hajója és a folyamatban lévő katonai tevékenységek okoznak. A zajszennyezés pedig délre, a török és bolgár partok felé terelheti a cetféléket, ahol szokatlanul nagy számban vetődnek partra vagy akadnak halászhálókba.

Akusztikus trauma

A háború kezdete óta Törökország a Fekete-tenger partjainál több mint 80 elpusztult állatot találtak, amit a Török Tengerkutatási Alapítvány (Turkish Marine Research Foundation – Tudav) rendkívüli növekedésnek nevezett. A Tudav első vizsgálatai kimutatták, hogy a delfinek mintegy fele a halászhálókba gabalyodva pusztult el. Dr. Bayram Öztürk, a Tudav elnöke szerint a többi delfin halálát úgynevezett akusztikus trauma okozhatta. A haditengerészet általában szonárokat (sound navigation and ranging), ultrahangos, víz alatti észlelő és felderítő berendezéseket használ arra, hogy távolságokból felderítse az ellenséges tengeralattjárókat. Mivel a bálnák és a delfinek is magas frekvenciás hangok kibocsátásával tájékozódnak és kommunikálnak, a víz alatti zaj komoly, akár halálos hatással is lehet a cetekre.

Más állatok is veszélyben vannak

A tudósok szerint vizsgálataikat nehezíti, hogy a háború alatt nincsenek életben a tengeri emlősök védelmét szolgáló protokollok. Jelenleg is több tucat hajó van a Fekete-tengeren, de senki nem tudja, milyen gyakran használnak szonárt. Az információkhoz való hozzáférés hiánya pedig akadályozza a cethalálozással kapcsolatos kutatásokat. Továbbá azt is megnehezíti, hogy nyomon kövessék, mely állatok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Ezek közé valószínűleg a disznódelfinek, vagy más néven barna delfinek (Phocoena phocoena) tartoznak. Nekik a Fekete-tengerről a háború sújtotta Azovi-tenger felé kellene vándorolniuk. Veszélyben vannak azok a vándormadarak is, amelyek az év egy részét a Fekete-tenger északi részének gazdag vizes élőhelyein töltik.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrsá: Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...