Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nem ehetnek a kutyák szőlőt?

A „Mit nem ehetnek a kutyák?” listákon általában dobogós helyen találjuk a szőlőt. Legyen kék, fehér, csemege vagy piros. Magos vagy mag nélküli, esetleg szárított – azaz: mazsola. A szőlő tabu.

Ugyanakkor, szinte mindenki ismer olyan kutyát, aki kilószám eszegeti a szőlőt, és még sincs soha semmi baja. Kész rejtély. Még inkább, mivel sokáig nem is tudták, hogy mi az a szőlőben, ami mérgező a kutyák számára.

Mi történik, ha a kutya szőlőt eszik?

Van, hogy semmi, de NE kockáztassunk. A szőlő esetében nem beszélhetünk „biztonságos mennyiségről”. Akár egy szem szőlő vagy egyetlen mazsola a sütiben is bajt okozhat, de általában 8-10 g / testtömeg kilogramm elfogyasztása esetén jelentkeznek a mérgezéses tünetek. Azaz, egy 20 kg-os kutya esetében körülbelül 160 gramm szőlő már veszélyes, de egyéni érzékenység függvényében ennél kevesebb is elég a bajhoz.

A szőlő fogyasztása vesekárosodást, adott esetben a vesék leállását és halált is okozhat. Ha felmerül az eshetősége, hogy kutyánk szőlőt, mazsolát, szőlős dzsemet, stb. evett, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

De miért ilyen mérgező a szőlő?

Sokáig nem tudták pontosan, hogy miért okoz a szőlő ilyen súlyos tüneteket. A magas cukortartalom és a bioflavonoidok is vád alá kerültek. De mivel sok gyümölcs tartalmaz sok cukrot vagy épp tannint vagy flavonoidokat, mégsem árt a kutyáknak, egyik elmélet sem volt meggyőző. Nemrég három állatorvos arra a megállapításra jutott, hogy a szőlő borkősav tartalma lehet felelős a mérgezésért. Mivel a borkősav tartalom nem állandó a különféle szőlő fajtákban, sőt, még az egyes szemekben sem, ezért ez az elképzelés megmagyarázná, hogy miért okoz egyes kutyáknak gondot, míg másoknak semmi panaszt a szőlő evés.

Ugyanakkor, az is következik ebből, hogy attól, hogy kutyánk evett már szőlőt és semmi baja sem lett, nem következik, hogy ő immunis a szőlőfogyasztásra. Hiszen nem a kutyák, hanem a szőlőszemek egyedi tulajdonságán múlik, hogy enyhe, súlyos vagy halálos tüneteket váltanak ki.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.gradyvet.com/blog/mystery-solved-why-grapes-are-toxic-to-dogs/; Kép: Photo by Suzy Hazelwood from Pexels: https://www.pexels.com/photo/red-grapes-in-closeup-photography-1098529/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...