Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ryan Stone on Unsplash

Április 30 – Terápiás Állatok Napja

Minden évben április 30-án ünneplik az Egyesült Államokban a Terápiás Állatok Napját. A National Therapy Animal Day azok előtt az állatok előtt tiszteleg, akik fontos szerepet töltenek be az emberek jólétének javításában.

Az Egyesült Államokban április 30. a terápiás állatokról szól. Nemcsak az állatokat ünneplik, akik felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek az emberekért, hanem azokat a kiképzőket, családtagokat és önkénteseket is, akik segítik a munkájukat.

A terápiás állatok képesek szó szerint megváltoztatni egy ember életét. Kutatások számos esetben igazolták, hogy egy-egy kutyával asszisztált terápiás kezelés jóval hatékonyabb tud lenni, mint a klasszikus gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelések. A PTSD-ben szenvedő veterán katonáknak például ma már törvényben rögzített joguk, hogy igény esetén terápiás kutyával gyógyuljanak.

Tematikus napok és edukáció

A Nemzeti Terápiás Állatok Napját a Pet Partners, egy amerikai nonprofit szervezet hozta létre, amely terápiás állatokkal foglalkozik. Ezen a napon országszerte tartanak bemutatót az állatok által asszisztált terápiákról, a kutyák kiképzéséről és eredményeikről. Több mint 10 000 regisztrált szervezet tartozik a Pet Partners-hez, akik nemcsak ezen a napon, hanem egész évben a terápiás állatokkal dolgoznak. Zömében kutyákról van szó, azonban számos más állatfaj is képes érzelmi támogatást nyújtani az embereknek.  Kimagasló eredménye van például a lovas terápiáknak, de akár madarak is tudnak terápiás állatként funkcionálni.

Akár életet is menthetnek

A krónikus betegségben szenvedő emberek számára kiképzett kutyák gyakran közvetlen életveszélyt is képesek elhárítani. Egy epilepsziás rohamot, vagy egy vércukorszintet jelző kutya még azelőtt jelez a gazdájának, mielőtt megtörténne a baj. Így a gazdi be tudja venni a gyógyszereit a roham előtt, mely akár súlyos következményekkel is járhatna. A súlyos depresszióban szenvedő betegeknek számos esetben nyújtanak pótolhatatlan érzelmi támogatást, mely akár az öngyilkosság megelőzését is segítheti. Az állatterápiával továbbá többek között tanulási nehézség, szorongás, depresszió, fejlődési rendellenességek, mozgáskorlátozottság, állandó fájdalomérzet és kommunikációs zavarok esetén is kiváló eredmények érhetők el.

Az ókori Görögországig vezethető vissza

Bár az állatterápia az ókori Görögországig vezethető vissza, az első hivatalos kutatások csak néhány évtizeddel ezelőtt kezdődtek. Dr. Boris Levinson nevéhez fűződik az első hivatalos adat, mely szerint saját kutyája milyen pozitív hatást gyakorolt a mentálisan sérült fiatal pácienseire. Felfedezte, hogy jobban érezték magukat és szívesebben léptek kapcsolatba a kutyájával, mint más emberekkel. Levinson halála után kerültek elő Sigmund Freud hasonló gondolatai és megállapításai is, ekkor kezdték a kutatását érvényesnek tekinteni. Bizony meglepő, hogy néhány évvel ezelőtt még viták zajlottak állatterápia hatékonyságáról,  ma pedig már széles körben alkalmazzák a módszert.

Az állatokkal való interakció során az emberi viselkedésben azonnal észrevehető változások mennek végbe. Többek között ezért is váltak napjaink terápiás gyakorlatának szerves részévé az állatasszisztált módszerek és foglalkozások. Hazánkban is számos szervezet foglalkozik segítő kutyák képzésével, akiknek a munkáját adományokkal és önkéntes munkával is lehet támogatni. A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola tanoncai például olyan önkéntes kölyöknevelőknél töltik első hónapjaikat, akik megfelelő útmutatással felkészítik őket a „nagybetűs” életre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: nationaltoday.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...