Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/Miskolci Egyetem

Vakvezető kutya tanonc nevelkedik a Miskolci Egyetemen

Atom már most igazi híresség az egyetemen, hiszen a kis kölyök nemcsak iszonyatosan cuki, de már most komoly tanulmányokat végez. Atom ha nagy lesz, vakvezető kutya lesz.

Egyelőre azonban még csak öt és fél hónapos, és éli gondtalan kölyökkorát. A vakvezető kutyák kölyökkora azonban kicsit más, mint az „átlagos” kutyusoké.  Atom kölyöknevelője Varga László, a Miskolci Egyetem Oktatási és Minőségbiztosítási Igazgatóság informatikai munkatársa.

Kölyöknevelő program

A vakvezető kutyák 2-3 hónapos koruktól egészen 12-15 hónapos korukig egy úgynevezett kölyöknevelőnél laknak. Az önkéntes kölyöknevelő programhoz csatlakozott Varga László is, aki Atom ideiglenes gazdája lett erre az időre. Atom a program végén visszakerül majd a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítványhoz, ahol elkezdődik speciális képzése.

Kölyöknevelőnek lenni fontos szolgálat

Egy vakvezető kutya számára fontos, hogy ne csak gazdájához kötődjön, hanem mindenkivel jól tudja érezni magát. Ebben az időszakban olyan alapvető dolgokat kell megtanulnia, mint a szobatisztaság, a fegyelmezett viselkedés vagy a tömegközlekedés.

Fontos, hogy minél ingergazdagabb környezetben nevelkedjen, hogy amikor már „szolgálatban” lesz, ne vonja el semmi a figyelmét a feladatról. Atom ezért rektori engedéllyel minden nap jár az egyetemre nevelőjével, ahol természetesen nap mint nap felrobbantja a cukiságbombát.

 „Az alapítvánnyal nagyon jó a kapcsolatunk, nagyon korrektek, segítőkészek. A kutyával gyakorlatilag mindent adnak, a szobaketrectől kezdve, a kajáján át az orvosi ellátásig, a pórázát, a nyakörvét, nekünk tulajdonképpen „csak” az időnket és figyelmünket kell adnunk. Ez egy szolgálat a részünkről, amit nagyon szívesen csinálunk a családommal, mert úgy gondoljuk kötelességünk segíteni másoknak. A jelmondatom is az: nem azért születtünk, hogy csak magunknak éljünk” – fejti ki, hozzátéve: „ez egy csodálatos feladat, ami nem mondom, hogy könnyű, de rengeteget ad nekünk is.”

Kölyökcsere

Egy vakvezető kutyának tehát nem szabad csak a nevelőjéhez kötődni, erre szolgál például a kölyökcsere is. Január 8-án Atom egy másik nevelőhöz költözik két hétre, ahol az alomtársa nevelkedik. Ez idő alatt a másik kiskutya Atom helyére kerül majd. Ezzel a nevelésbeli különbségek is kiegyenlítődnek és a kutyusok megszokják, hogy mindenhol jól érezzék magukat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Miskolci Egyetem

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...