Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk és mit NE fogzás idején?

Kevés cukibb dolog van, mint egy kiskutya a családban. És persze kevés stresszesebb és felelősségteljesebb időszak egy kutya – gazdi páros életében, mint a kölyökkor. Ezen belül, a szobatisztaságra nevelés mellett talán a fogzás talán a legnehezebb. Lássuk, mit tehetünk – és mit NE tegyünk, hogy könnyebben vészeljük át ezt a pár hónapot.

A fogzás a kölyökkutya 3-4 hónapos (12-16 hetes) kora körül kezdődik. Ekkor kezdenek kihullani az apró tejfogak, és helyükbe lépni a maradandó csontfogak. Ahogy a kisbabák esetében is, ez fájdalmat, kellemetlen érzést okoz. A fogak növekedése a fogíny gyulladásával és feszítő érzéssel jár. Ezt a kiskutyák rágcsálással tudják valamelyest enyhíteni. A fogzás körülbelül 6 hónapos korra fejeződik be, amire mind a 42 csontfog kinő.

Mivel a rágcsálás csillapítja a fájdalmat, ezért érdemes a kutyánknak olyan rágható dolgokat biztosítani, amiket biztonságosan rágcsálhat. A kiskutya még nem tudja, hogy melyik tárgyak tartoznak a „nyugodtan rágcsálható” és melyek a „nem szabad” kategóriába. Ezt nekünk kell megtanítani neki. Ha jól választ, dicsérjük meg. Ha olyan dolgot kezd rágni, amit nem szabad, akkor pedig szóljunk neki – magyarázzuk el, hogy ezt nem szabad, és kínáljuk fel a „nyugodtan rágható” rágcsát. Ne kiabáljunk a kiskutyával és ne büntessük! Ez is egy tanulási folyamat, amihez türelem és következetesség kell.

Váltogassuk a rágcsákat! Tegyük érdekessé őket, hogy a kiskutya számára vonzóbb lehetőséget jelentsenek mint a környezet tárgyai. A természetes rágcsák és a játékok mind jöhetnek, figyeljünk a megfelelő méretre és puhaságra. Ne költsünk vagyonokat ezekre, hanem hetente cserélgessük a játékokat.

Érdemes a környezetet is szabályozni: tegyünk el mindent a kiskutya környezetéből, amit féltünk vagy ami veszélyes lehet rá. Néha valóban ez a legjobb és legegyszerűbb megoldás, mire biztosan megtanulja, hogy mi a rágcsa, és mi nem az. (Mi három távirányító után jöttünk rá, hogy a kutyánk fogalmai és a miénk nem egyeznek.)

Életmód és egészség

A rágcsálás lehet a fogzás miatt, de okozhatja unalom vagy éhség is. Figyeljünk kiskutyánk napirendjére és a megfelelő mentális és fizikai fárasztásra is.

A fogzás folyamata megterheli a kiskutya szervezetét, ezért figyeljünk oda, hogy megőrizze az egészségét. A gyulladás akár lázzal, levertséggel is járhat. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, forduljunk állatorvoshoz.

A táplálkozás is lényeges ebben a korban. A fogak növekedése kalciumot igényel, emellett a gyulladás miatt C-vitamin is szükséges lehet. A fogzás idején tapasztalt hasmenés esetén a bélflóra és az emésztés támogatásával javíthatunk a kiskutyánk közérzetén.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/puppy-teething-tips; Kép: Photo by Josh Sorenson: https://www.pexels.com/photo/photo-of-puppy-lying-on-carpet-1750378/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...