Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Egy segítőkutya az életet jelentheti egy PTSD-s beteg számára

A poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) az egyik leggyakoribb pszichés betegség a katonai veteránok között. A vietnámi háborúban szolgálatot teljesítők 15 százaléka, az Öböl-háborút megjárt katonák 12 százaléka, az iraki veteránok 20 százaléka szenved PTSD-ben.

A PTSD azonban bárkinél megjelenhet, aki valamilyen traumás esemény ment keresztül. Akár évekkel később is felszínre jöhetnek a tünetek. Gyakori szorongató érzések, rémálmok. Ez a betegség kihat a teljes életminőségre. Megváltozik a gondolkodás, a hangulat, a kapcsolatok barátokkal, családdal. Kilátástalanság, apátia jellemzi, mely hatással van a munkavégzésre és minden emberi kapcsolatra. A betegség gyógyítása nagyon összetett, komoly pszichoterápiát és akár gyógyszeres kezelést is jelent. Azonban az ilyen „klasszikus” terápiák sokszor nem bizonyulnak hatékonynak.

Segítő kutyákkal sokkal jobb eredményeket érnek el

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a segítő kutyákkal kiegészült terápia sokkal hatékonyabb a PTSD kezelésében, mint bármely más metódus. Az elvégzett kísérletek és megfigyelések során egyértelművé vált, hogy a kutyával gyógyulóknál jelentősen csökkentek a tünetek és azok később is kevésbé tértek vissza. Ezek a kutyák konkrétan megmentik a PTSD-s betegek életét.

Hogyan segítenek?

Egy 2018-as kutatás szerint a segítő kutyák háromféle módon is segítik a gyógyulást és a tünetek enyhülését. A kutyák megfelelő képzés után felismerik a szorongás vagy a rémálom első tüneteit és időben ki tudják zökkenteni a beteget ebből az állapotból. Mancsukkal vagy orrukkal jeleznek, felébresztik a rémálomtól szenvedő alvó embert. Napközben csupán a jelenlétükkel egyfajta biztonságot nyújtanak gazdáiknak.  Egy PTSD-s beteg segítő kutyája egy nap alatt átlagosan 3,16 ilyen jelzést ad gazdája számára.

Segítik a kapcsolatok újraépítését, kiutat mutatnak az elszigeteltségből. A segítő kutyás PTSD-s veteránok sokkal kevésbé dühösek környezetükre, biztonságosabbak a kapcsolataik és munkájuk minősége sem csökken. A családtagok és barátok is jelentős javulásról számoltak be a kutyás terápia után.

Egy korábbi tanulmány szerint, melyben 186 beteg veszt részt egyértelműen kiderült, hogy a kutyák jelenléte és segítsége komolyan csökkenti a PTSD-s tünetek súlyosságát.

Segítő kutyákból azonban az Egyesült Államokban sincs annyi, mint amennyire szükség lenne. Bár a kormánytól hivatalos támogatást kapnak a betegek és a képzés is folyamatos, a várólista azonban mai napig óriási.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...