Photo by Adam Griffith on Unsplash

A kutyák képesek olvasni a gondolatainkban

Egy új kutatás szerint olyan emberi gesztusokat képesek értelmezni már születésükkor, amit még az ember legközelebbi rokona, a csimpánz sem ért. Már-már olvasnak a gondolatainkban.

Az Arizonai Egyetem Arizona Canine Cognition Centerének tudósai által vezetett, több száz kölyökkutya bevonásával végzett kutatás szerint a kutyák születésükkor képesek értelmezni a gondolatainkat vagyis a különböző emberi gesztusokat, például a mutogatást. A legtöbb állat nem érti az emberi mutogatást, amelyet a szociális intelligencia kulcsának tartanak. Még legközelebbi rokonunk, a csimpánz sem érti, de a kutyáknál ez a képesség úgy tűnik, hogy öröklődik.

A mutogatás összetett gesztusnak számít. A tudósok már több mint 20 éve tudják, hogy a kutyák megértik a mögötte álló logikát. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy honnan tudják, hogy abba az irányba kell nézniük, amerre mutatunk. Vajon megtanulják ezt az emberek közelségéből, vagy így születtek?

375 nyolc hetes retriever kutya vizsgálata

A kutatásban kizárólag kölyökkutyákat vizsgáltak. Amennyiben ugyanis a szociális intelligencia genetikai eredetű a kutyáknál, akkor annak már nagyon fiatal korban és mindenféle képzés nélkül is meg kell mutatkoznia. Nem volt egyszerű ilyen sok kölyökkutyát tanulmányozni. A tudósok a Canine Companions for Independence (CCI) nevű szervezettel működtek együtt, amely szolgálati kutyákat biztosít poszttraumás stressz zavarral (PTSD) és testi fogyatékossággal élő emberek számára.

A 2017 februárjától 2020 júniusáig tartó vizsgálathoz a CCI 375 nyolc hetes labrador és golden retriever kölyköt (203 nőstény és 172 hím) bocsátott a kutatók rendelkezésére. Ebben az életkorban már éppen elég idősek voltak a részvételhez, de idejük nagy részét még csak alvással és evéssel töltötték. Még nem volt sok interakciójuk vagy tapasztalatuk az emberekkel.

A vizsgálat menete

A kölyköket három tesztnek vetették alá. Az első egy klasszikus mutogatós teszt volt, amelyben a kutyákat két felfordított csésze közé helyezték. Az egyikben egy jutalomfalatot helyeztek el, a kutató pedig erre a csészére mutatott. A kölykök az esetek több mint 66 százalékában megértették az emberi gesztust, ami egy szinten van a felnőtt kutyák képességével. Mivel a kölykök teljesítménye nem javult a teszt tucatnyi ismétlése során, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem tanult viselkedésről van szó.

A második teszt során a kölyköket egy nagy játszóházba helyezték, miközben egy kutató 30 másodpercen keresztül kívülről vidáman szólongatta őket. A kutyák átlagosan 6 másodpercet töltöttek azzal, hogy a beszélőt bámulták. Ez a fajta szemkontaktus ritka az állatoknál és az emberrel való társas interakciók alapjának számít.

Az utolsó tesztben a kölyköknek megtanították, hogyan keressék meg az ételt egy műanyag edényben, majd az edényt lezárták egy fedéllel. A felnőtt kutyákkal ellentétben, akik jellemzően néhány másodperc után az ember segítségét kérik, a kölykök nem kértek segítséget a kutatótól. Ez arra utal, hogy bár az emberektől való információfogadás képessége veleszületett, a fiatal kutyák nem ismerik fel, hogy tőlünk is kérhetnek segítséget.

Gondolatolvasók?

A kutyák valószínűleg a bolygó legrégebbi háziasított fajtái, amelyeket évezredeken át szándékosan tenyésztettek az ember számára kívánatos és hasznos tulajdonságokra. Ennek eredményeként a mai háziasított kutyák nagymértékben alkalmazkodnak az emberi fizikai és verbális jelzésekhez. A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy a kutyák pusztán a kiképzés révén értik meg az embert, vagy ez a képesség egy része veleszületett. Vajon egy kóbor kutya képes értelmezni bizonyos emberi gesztusokat úgy, hogy soha nem volt erre kiképezve, és korábban soha nem látta a gesztusokat végző embert?

A kóbor kutya teszt

A kóbor kutyák általában figyelik az embereket és időnként kapcsolatba is lépnek velük. Egy indiai kutatócsoport vezetésével összesen 160 kóbor kutyát vontak be a tanulmányban, hogy megállapítsák, mennyire értik az embereket szocializáció és képzés nélkül.

Két lefedett tálat helyeztek el a földön a közelükben. Ezután a kísérletet végző ember az egyik tálra mutatott. A kutyák körülbelül fele nem közelítette meg egyik tálat sem. A kutatók szerint ezek a kutyák szorongónak tűntek, és a múltban negatív tapasztalataik lehettek az emberekkel. Ezzel szemben azok a kutyák, akik megközelítették a tálakat, barátságosabbnak és kevésbé szorongónak tűntek.

Utóbbiaknak mintegy 80 százaléka helyesen értelmezte a kutatók mutogató jeleit, ami azt jelzi, hogy a kutyák képesek voltak összetett gesztusok olvasására. Ez azt jelenti, hogy alaposan megfigyelik az embert, akivel először találkoznak, és az emberről való tudásukat használják fel a döntés meghozatalához. A kutatók úgy vélik, hogy a kutyáknak veleszületett képességük lehet bizonyos emberi gesztusok megértésére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypetsmercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...