Túlélő tippek kölyökkutyásoknak

Cuki, gombszemű, a kicsi szemünk fénye – kevés jobb dolog van egy kölyökkutyánál. Egy játékos, aktív, és folyamatosan felfedezni vágyó eb mellett azoban folyamatosan figyelnünk kell, és nem árt, ha fél szemünket mindig rajtuk tartjuk. Bízunk benne, hogy túlélő tippjeink segítenek, hogy a kis gézengúzok, – idegrendszerünk, és a lakás is – épségben megússzák az első hónapokat.

Tartsd biztonságban, őt és a kedves tárgyaidat is!

A kölyökkutyák felfedezési kedve határtalan. Imádnak mászkálni, és mindent megrágnak, szájba vesznek és mindenhova bedugják az orrukat. Legyen az a kedvenc cipőnk, a konnektor, az elektromos vezeték, az illóolajos párologtató, egy csomag gyógyszer, vagy éppen a nagyitól örökölt porcelán az alsó polcon. Semmi sincs biztonságban!

Érdemes a számunkra fontos tárgyakat, a törékeny, éles vagy veszélyes (pl. elektromos) eszközöket magasabb polcokra tenni vagy elzárni. Ha nem tudunk vigyázni rá, akkor érdemes lehet a kiskutyát biztonságba helyezni, például egy szobakennelben, ahol a fekhelye, játékai vannak. Ez akkor is tanácsos, ha elmegyünk otthonról. A kiskutyák napi akár 20-22 órát is alvással töltenek. Az idegrendszerük és a szervezetük fejlődéséhez nyugalomra és jó minőségű alvásra van szükségük. A kennel nemcsak biztonságos, de a nyugodt kuckó érzést is megadja a kiskutyának – élete későbbi időszakában is.

A szobakennel alternatívája az elemekből összeépíthető kerítés (xpen), amelyet a szoba biztonságos részén állíthatunk fel. Itt a kiskutya is biztonságban van, és a dolgaink is – ugyanakkor elegendő játékteret ad.

Jól használhatók még az ideiglenes kapuk, amelyekkel bizonyos helyiségeket zárhatunk el a kutyánk elől.

Játékok, rágcsák, fejlesztők

A kölyök folyamatosan tanul és fejlődik. Azt a pár órát, amit ébren tölt, érdemes lehet hasznosan tölteni. A túlélőarzenál fontos részei a jó minőségű, strapabíró játékok. A kedvenc papucsunk megrágása helyett egy megfelelő rágcsa vagy rágójáték kellemes kikapcsolódást nyújt. A tölthető és foglalkoztató játékok pedig játékosan fejlesztik a képességeit, egyúttal gondoskodnak a mentális fárasztásról.

A nyalogatós tálak (lickimat, emat stb.) nemcsak segítenek a habzsolás megelőzésében, de időtöltésnek és megnyugtató kikapcsolódásnak sem utolsók.

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban (1. rész)
Jutalomfalatok

A tanítást nem lehet elég korán kezdeni! A mindig kéznél lévő jutalomfalatokkal már a kezdetektől jutalmazhatjuk a kedvünkre való viselkedést.

Zene

A kölyökkor az ideális időszak az idegen zajok, utcai vagy viharzajok megismertetésére. A zene, az időnként bekapcsolva hagyott tévé, a speciális effektusokkal gazdagított kutyáknak szóló zenék segíthetnek kedvencünknek habituálódni hangok, hanghatások sokaságához. A kutyák, így a kutyakölykök hallása is rendkívül érzékeny. Csak halkan, nem zavaró hangerővel kapcsoljuk be a zenét a kölyöknek. Mindig hagyjuk meg a lehetőséget, hogy el tudjon menni, ha zavarja a zene vagy a tévé.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist Instagram; Kép: Photo by Tanya Gorelova from Pexels: https://www.pexels.com/photo/a-puppy-staring-at-a-ball-3860306/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...