Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Derek Oyen on Unsplash

A madár, amely már több mint 60 millió éve nem repül

Egy új kutatás szerint a szmokingos madár már több mint 60 millió évvel ezelőtt veszítette el repülési képességét.

A pingvinek a Föld legszélsőségesebb környezetében való élethez alkalmazkodott fajok közé tartoznak. Egy 40 fős kutatócsoport egészen új felfedezéseket tett a szmokingos madár evolúciójáról egy teljes génkészlet elemzés során.

A kutatás során az összes élő és a közelmúltban kihalt pingvin vonal teljes DNS-ét megvizsgálták. Megállapították, hogy a pingvinek már több mint 60 millió évvel ezelőtt elvesztették a repülés képességét. Ezt követően pedig egy speciális testfelépítést fejlesztettek ki, mely alkalmassá tette őket a tengeri életre. A kutatók azonosították azokat a specifikus géneket is, amelyek a pingvinek hideg hőmérséklethez és vízi környezethez való alkalmazkodásáért felelősek.

Repüléstől az úszásig

A pingvinek egykor a többi madárhoz hasonlóan repültek, de évmilliók alatt ügyes úszókká fejlődtek. Az alkarcsontok rövidebbé, sűrűbbé és merevebbé váltak és kialakultak az uszonyok. A csontok megnövekedett sűrűségének köszönhetően képesek lettek mélyebbre merülni. Annyira alkalmazkodtak a vízi élethez, hogy ma már képesek óránként akár 25 kilométert is úszni.

Bizonyos gének a látásukat is megváltoztatta. Csökkent a vörös és a zöld színek érzékelése, ezáltal jobban látnak a kék óceánban. Azt a gént is megtalálták a kutatók, mely a pingvinek hőszabályozásáért, az optimális testhőmérséklet fenntartásáért és az oxigénellátásért felelősek. A sok millió év alatt a pingvinek ízérzékelése is átalakult. A többi madár fajnál csak az édes íz érzékelése hiányzik, a pingvinek a keserű ízt sem érzik.

Daniel Ksepka, a tanulmány társszerzője úgy nyilatkozott a pingvinekről, mint az evolúció legszórakoztatóbb lényeiről. Teljesen más testfelépítéshez és életmódhoz alkalmazkodtak, mint őseik. A kutatók azt feltételezik, hogy a pingvinek evolúciójában volt egy olyan szakasz, amikor szárnyaikat repülésre és víz alatti úszásra egyaránt használták. Nagyjából 55 millió évvel ezelőtt váltak teljesen repülés képtelenné.

Sok pingvinfaj veszélyeztetett

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája szerint a világ 18 pingvinfajának fele veszélyeztetettnek számít. Az afrikai pingvinek száma például a 20. század eleje óta mintegy 90 százalékkal csökkent. A dél-afrikai Dassen-szigeten az 1900-as évek elején nagyjából 1,4 millió pingvin élt, 1950-re már csak 145 ezer példány maradt. A drasztikus fogyatkozásnak számos oka van. Élőhelyek elvesztése, környezetszennyezés, betegségek és a túlhalászás miatt csökkenő táplálék.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HealthypetsMercola, NatGeo

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...