Saját KB bal
Saját KB jobb

Poszttraumás stressz esetén is segíthet a négylábúak szeretete

Poszttraumás stressz szindróma komoly stresszhatás, megrázkódtatás következtében alakulhat ki. Egy közeli barát, vagy családtag elvesztése, súlyos betegség, válás, erőszak is kiválthatja, de a háborút megjárt katonáknál, terrorcselekmények szemtanúinál, sőt a természeti katasztrófák túlélőinél is diagnosztizálták a PTSD tüneteit.

Poszttraumás stressz szindrómáról akkor beszélünk, ha a tünetek a stresszt kiváltó esemény bekövetkezése után, több mint egy hónap múlva jelentkeznek, illetve tovább tartanak.  A betegséget három nagy tünetcsoport jellemzi: állandósult szorongás és félelemérzés, ami a napi tevékenységet is akadályozhatja, a betegek újra és újra akaratlanul végigélik a történteket (az átélt események képei filmszerűen leperegnek), illetve elvonulnak a külvilágtól, bezárkóznak, gyakran depresszióssá, vagy alkoholistává válnak.

Egy szűk körű kutatás keretében a San Antonió-i Texas Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a kutyák segíthetnek-e a betegek tüneteinek enyhítésében. A kutatás eredményéről Dr. Stephen Stern, az Egyetem orvosi karának munkatársa számolt be az Amerikai Pszichiátriai Társaság Atlantában megrendezett éves kongresszusán.


fotó: woofipedia.com

A 19 amerikai veterán bevonásával végzett kutatás abszolút pozitív eredménnyel zárult, kiderült, hogy az ember legjobb barátja képes a PTSD tüneteinek enyhítésére és hozzájárul a betegek közérzetének javításához.

A kutatásban részt vevő veteránok közül kilenc mellé került kutya. Ezek a kutyák egyszerű házi kedvencek voltak, nem képzett segítőkutyák. A kutyával történő együttélés hatására a veteránok kevesebb tünetet mutattak, kevésbé érezték magukat magányosnak és csökkent a depressziójuk is. Elmondásuk szerint, szoros kötelék alakult ki köztük és a kutya között, fokozódott a fizikai és társadalmi aktivitásuk, boldogabbnak érezték magukat és javult stresszkezelési képességük, valamint a másokhoz való kapcsolatuk is.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: vital.hu, webbeteg.hu, indexkép: cnn.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...