Saját KB bal
Saját KB jobb
Unsplash

Rekord mennyiségű erdőt irtottak ki Amazóniában az idén

Az amazóniai erdőirtás mértéke megdöntött minden eddigi rekordot 2022 első félévében.

Műhold felvételek és a hivatalos adatok szerint idén január és június között közel 4000 négyzetkilométer erdőt pusztítottak el a térségben. Ez ötször akkora terület, mint New York City. Az Amazonas-medencében ez a valaha mért legmagasabb erdőirtási arány.

Környezetvédők és kutatók szerint a „bolygó tüdejének” nevezett erdőt lassan az összeomlás szélére sodorják. Az elmúlt fél évben rekord mennyiségű erdőtűz pusztított Amazóniában, melyet elsősorban földművesek okoztak. A gazdák felégetik és megtisztítják az erdős területeket, hogy aztán a földet növénytermesztés vagy állattenyésztés céljára használják. A brazil kormány támogatja a termőföldek terjeszkedését és lehetőséget biztosít az erdők irtásárára a cél érdekében.

Szavannává válhat

Az év elején végzett kutatások kimutatták, hogy az Amazonas trópusi erdeinek több mint 75 százaléka alig képes regenerálódni az aszályok és az erdőtüzek után. A tudósok szerint ez hamarosan elérheti azt  a kritikus pontot, amikor a fák tömeges kipusztulásával és az erdő szavannává válik. A Greenpeace szerint a régióban Amazonas államban volt a legmagasabb az erdőirtás mértéke, ahol 1236 négyzetkilométert irtottak ki. Pará és Mato Grosso államokban 1 105 négyzetkilométer, illetve 845 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki.

Nemzetközi összefogás szükséges

Három évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Bolsonaro miniszter csökkentette a környezetvédelmi védelmet, és számos olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelyek jutalmazzák a termőföldek kialakítását. A környezetvédelmi vészharang megkongatása után egyértelmű, hogy nemzetközi összefogásra van szükség az Amazonas-medence megmentésére. Az Egyesült Királyság kormánya jelenleg is egy egy olyan jogszabályról konzultál, amely megtiltaná a brit nagyvállalatoknak, hogy illegális erdőirtásból származó nyersanyagokat használjanak. Ilyen kereskedelmi és politikai eszközökkel lehet csak egyelőre csökkenteni a pusztítást.

A novemberi glasgow-i ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozón is bemutatták a műhold felvételeket, melyeken jól látszott, hogy az erdőirtás mértéke 2012 óta most a legmagasabb. A brazil kormány a nemzetközi nyomás hatására ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz azért, hogy legkésőbb 2028-ig megszüntessék az illegális erdőirtásokat. Ez azonban sajnos nem lesz befolyással a „legálisnak” nyilvánított pusztításra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheIndependent

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...