Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Lényeges különbség van a természetes és az ember alkotta erdők között

A természetes esőerdők és a helyükre telepített pálmaolaj ültetvények között óriási különbség van.

Az esőerdők nem csak a biodiverzitás megőrzésének elengedhetetlen és legfontosabb forrásai, de a belélegzett oxigén nagyjából 28 százalékát biztosítják számunkra. Sok őslakos közösség megélhetése és fennmaradása is a fáktól függ. Az olyan hatalmas „szénelnyelők” mint például az amazóniai esőerdők óriási mennyiségben nyelik el az üvegházhatású gázokat, melyek veszélyesen magas szintre emelnék bolygónk hőmérsékletét. Azonban tömeges pusztulás miatt egyre kevésbé tudják ellátni többek között ezt a funkciójukat is.

A pálmaolaj tragédia

A pálmaolaj vagy pálmazsír az egyik legnépszerűbb élelmiszeripari alapanyag, mely a fogyasztási cikkek nagyjából 50 százalékában megtalálhatók. Állateledelek, tisztítószerek, sütik, rágcsálnivalók, olyan népszerű termékek, melyek szinte minden háztartásban fellelhetők. A világ pálmaolajának 90 százalékát mindössze két országban állítják elő, Indonéziában és Malajziában. Ezeknek az országoknak az ökoszisztémáját erősen sújtotta a pálmaolaj-ipar egyre növekvő területfoglalása. Óránként 300 focipálya nagyságú erdő esik áldozatul a pálmaolaj ültetvényeknek. Ezzel párhuzamosan pedig élőhelyük elvesztésével a kihalás szélére sodródnak az orangutánok, az elefántok, a szumátrai orrszarvúak és a szumátrai tigrisek. A területek megtisztítását a pálmaolaj kitermelő cégek általában égetéssel intézik el, mely a föld megtisztításának leggyorsabb módszere. A veszélyes tüzek nem csak az állatok, de a helyi lakosság egészségét és megélhetését is veszélyezteti.

A sokkoló valóság fotókon

A féktelen és kényelmes fogyasztás mellett a messzi esőredőkben folyó pusztítás nagyon távolinak tűnik számunkra. Ritkán gondolunk bele mogyorókrémet eszegetve a fotelben, hogy milyen árat fizet a természet nap mint a kényelmünkért, fogyasztási szokásainkért. Paul Hilton környezetvédelmi fotóriporter azonban elhozza nappalinkba a sokkoló valóságot. A fotós évek óta dokumentálja a pálmaolaj-ipar ökoszisztémára gyakorolt hatását, így pontos képet fest arról milyen volt a természetes, érintetlen esőerdő és milyen lett, amit az ember alkotott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paul Hilton (@paulhiltonphoto) által megosztott bejegyzés

Nyomokban életet tartalmaz

A látványon túl a legfontosabb különbség az, hogy utóbbiban egyáltalán nem élnek állatok és egyéb növények. A biodiverzitás nyoma sem lelhető fel az ember által létrehozott ültetvényen. Ha egy orangután például ide merészkedik, azonnal lelövik. A steril, szabályos és kizárólag az ipar számára létesített pálmafa ültetvény ugyan zöld, és egészen erdőnek néz ki, köszönő viszonyban sincs a természet által megalkotott esőerdőkkel. Jól nézzük meg ezeket a fotókat és tegyük fel magunknak a kérdést: megéri? Tényleg fontosabb a kényelmünk, az ízlésünk, a fogyasztásunk, mint állatfajok százai és az erdők pusztítása? A pálmaolaj használata és fogyasztása egy kis tudatossággal és odafigyeléssel kikerülhető. A kereslet csökkenésével pedig kitermelt mennyiségnek is csökkennie kell. Nagyon lassú folyamat de muszáj valahol elkezdeni. Nekünk, itthon, a fotelben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet, Instagram

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...