Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Mikroműanyag-szennyezés mindenhol: húsban, tejben, vérben

Haszonállatok vizsgálata során először találtak mikroműanyag-szennyezést az állatok húsában, tejében és vérében.

Egy holland kutatás alapján először fordult elő, hogy marha-és sertéshúsban, tejben, valamint a haszonállatok (sertés, marha) vérében mikroműanyag-szennyezést találtak. Nem is akármennyit. Az amszterdami Vrije Egyetem (VAU) tudósai próbakutatásukban a vizsgált hús- és tejtermékek háromnegyedében, valamint minden vérmintában megtalálták a mikroműanyagot.

Már a takarmány is szennyezett

A vizsgálat kiterjedt az állatok takarmányára is. A pelletekből vett minden minta kivétel nélkül szennyezett volt mikroműanyaggal, tehát az állatok szervezetébe nagy valószínűség szerint a takarmányozás során kerül a műanyag. A másik feltételezés a lehetséges útvonalról pedig a csomagolás. Az élelmiszer termékek mindegyike ugyanis műanyagba volt csomagolva, így a húsokba innen is kerülhet műanyag. A VUA tudósai idén márciusban mutattak ki először emberi vérben mikroműanyagot. Az akkor használt módszerrel tesztelték az állati termékeket is. A vérben talált műanyag arra engedi következtetni a tudósokat, hogy a mikroműanyag a vér segítségével az egész szervezetet képes beutazni, mielőtt megtapad a szerveken.

A kutatás menete

A próbakutatás során összesen 12 tehén és 12 sertés vérmintáját vizsgálták meg, melyek mindegyikében volt mikroműanyag. Tejmintákat a boltok polcairól, valamint gazdaságok tejtartályaiból és kézi fejésből is gyűjtöttek. A vizsgált 25 tejmintában 18-ban volt szennyeződés. Nyolc marhahús-és sertéshús mintát is vizsgáltak. A marhahús minták közül hét volt műanyaggal szennyezett, a sertéshúsokból öt.

Nem tudják, milyen hatása van

Egyelőre senki nem tudja, hogy a mikroműanyag hosszú távon milyen hatással van az emberi szervezetre, vagy a haszonállatok egészségére. Annyi azonban bizonyos, hogy laboratóriumi körülmények között a mikroműanyag károsítja az emberi sejteket. Napjainkban a műanyag a világ szinte összes pontján jelen van már. Nemrégiben az Everest csúcsán is találtak, az óceánok mélyén pedig már korábban felfedezték a jelenlétét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...