Saját KB bal
Saját KB jobb
@maxmorely

Felbecsülhetetlen mértékű pusztulás az amazonasi erdőtüzekben

Ég az Amazonas. Több mint két hete, és az emberek nagy átlaga csak a napokban hallott róla.

A gyér híradás arra enged következtetni, hogy a sajtó nem találta elég fontosnak, kiemelkedőnek vagy szenzációra érdemesnek ezt a világméretű katasztrófát. Sokkal nagyobb a baj annál, minthogy egy „egyszerű” erdőtűzről beszéljünk. Természetesen egyik erdőtűz sem nevezhető egyszerűnek, de az Amazonas eddigi pusztulása éppen a visszafordíthatatlan határát súrolja, ha nem teljesen pontosak a becslések, akkor át is lépte azt.

Az Amazonas-medence a bolygó tüdeje. 

Az esőerdőkről általában azt tartják, hogy bolygónk légzőszervét testesítik meg. Az Amazonas-medence területén található a világ legnagyobb őserdeje, amely magába foglalja Brazília,  Peru,  Ecuador,  Kolumbia,  Venezuela,  Guyana,  Suriname és Francia Guyana egyes területeit is, így elsődleges szerepe van a biodiverzitásban és a légszennyezés csökkentésében. Ezek az erdők ugyanis megszűrik és átalakítják a káros anyagokat, megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek.  Az esőerdők irtásával az üvegházhatás erősödik, az éghajlatváltozás pedig súlyosbodik.

A NASA felvétele az égő Amazonasról. Fotó: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP

Az esőerdők általában ellenállóbbak a tűzzel szemben nedves közegüknek és magas páratartalmuknak köszönhetően.  Az erdőtüzet feltehetően most sem a hőség okozta, hanem minden jel szerint szándékosan, mezőgazdasági érdekből gyújtották meg az erdőt. Az ország vezetése ugyanis a szigorú szabályok lazításával engedélyezte a földművelési és állattenyésztési tevékenységet. Ennek is köszönhető, hogy a terület pusztítása egy év alatt több mint húsz százalékkal nőtt és konkrétan az erdőgyérítésnek köszönhető tűzesetek száma elérte a 43 százalékot.

Állatok ezrei pusztulnak a tűzben

Pontosan senki nem tudja, hány faj él az esőerdőkben hiszen ezeknek a területeknek a nagy része még a kutatók, tudósok előtt is teljesen ismeretlen és felfedezetlen. Óvatos becslések szerint 5-10 millióra tehető az állatfajok száma az Amazonas-medencében, amiből eddig 1,4 milliót jegyeztek fel a Wikipédia szerint: 40 ezer gerinces, 750 ezer rovarfaj, 2500 halfaj és 1600 madárfaj mellett hüllők és több tízezer mikroéletforma népesíti az esőerdőt. Tulajdonképpen tehát azt sem tudjuk pontosan, hogy milyen élőlények pusztulnak el a tűzben, amely a jelenlegi előrejelzések szerint októberig is eltarthat. Teljesen felfoghatatlan ez a mértékű veszteség, mely visszafordíthatatlan károsodást okozhat az ökoszisztémában. Ez akkor következik be a tudósok szerint, ha az Amazonas elveszíti eredeti területének 20 százalékát. Mivel az elmúlt 50 évben az emberiségnek már sikerült kiirtania az erdő 17 százalékát, nem sok esély van rá, hogy a pusztulás ne érje el és lépje át a 20 százalékot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, Reuters

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...