Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Mathieu CHIRICO on Unsplash

A világ egyik legmérgezőbb tengeri állata, a kockamedúza

Egy medúza csípésébe halt bele egy fiatal az ausztrál tengerparton. A kockamedúza ritkán fordul elő, de nagyon veszélyes.

A queenslandi Eimeo tengerpartján, Mackay közelében történt a tragédia, a fiatal fiú nem élte túl egy kockamedúza csípését. A 14 éves Mark Angelo Ligmayó a derékig érő vízben fürdőzött, amikor megtámadta az óriási medúza. A fiú a közelmúltban költözött édesanyjával és testvérével a városba, a Fülöp-szigetekről érkeztek.  A kockamedúza kétméteres csápjaiba gabalyodva rohant ki a vízből és hiába segítettek rajta azonnal a vízimentők, korházba szállítás után meghalt.

A világ egyik legmérgezőbb tengeri állata

A kockamedúza (Chironex fleckeri) , más néven tengeri darázs a világ legmérgezőbb tengeri állatai közé tartozik.  Az elmúlt tizenhat évben a mostanival együtt mindössze két medúzacsípés okozta haláleset történt a környéken. A másik eset tavaly februárban egy 17 éves fiú halálát okozta Queensland északi részén. Az 1880-as évek óta legkevesebb 70 ember halt meg medúza csípés okozta mérgezésben csak az ausztrál vizeken.

Három méteres csápok

A kockamedúza ugyanolyan áttetsző testű élőlény, mint az ismert medúzák. Azonban ez az állat óriásira nő.  Négysarkú ernyővel rendelkezik, csápjai pedig akár három méter hosszúak is lehetnek. A halálos csápokat méreggel teli nematociszták borítják, melyek óriási fájdalmat okoznak áldozatuknak. A csápok rátapadnak a zsákmányra, ecettel lehet őket eltávolítani. Azonban a túlélés szinte esélytelen, mert a méreg néhány percen belül bénulást, szívmegállást és halált okoz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...