Saját KB bal
Saját KB jobb

Méhcsípés 1 x 1

A te kutyád is előszeretettel kergeti a legyeket, rovarokat? Vagy éppen mindenbe beleüti az orrát? Érdemes figyelni, nehogy méhek közelébe menjen, hiszen a méhcsípés akár veszélyt is jelenthet rá.

A kedves kis méhekkel való találkozás akkor rejt magában veszélyt, ha kutyád elkapja a kis rovart vagy az megcsípi az orrát. Egyéb esetekben csak akkor kell aggódnod, ha kedvenced allergiás a méhcsípésre. Normál esetben a csípés a bőr kipirosodásával, duzzanatával járó helyi gyulladást okoz, amely rendszerint pár nap alatt elmúlik. A csípés helyétől függően erősebb vagy enyhébb fájdalom jelentkezik. Kellemetlen, ha a méhcsípés a tappancsokat érinti, illetve az arc, a fülek és a szem környéke is fájdalmas területek.

Ha a kutyád allergiás, akkor méhcsípés esetén azonnal állatorvosi ellátásra szorul. Jó, ha van nálad antihisztamin tartalmú készítmény, hogy szükség esetén azonnal beadhasd, úton az állatorvos felé. Ha már jelentkezett méhcsípés után allergiás reakció, akkor az állatorvos valószínűleg javasolt is ilyen szert.

Az allergiás reakciótól eltekintve komoly veszély akkor áll fenn, ha a kutyád bekapja a méhet és a méhcsípés a szájüregen belül, vagy a nyelőcsőben, a légcsőben vagy esetleg az orr hegyén jelentkezik. Ilyen esetben a megduzzadt szövet elzárhatja a légutat és fulladást okozhat – ilyenkor is irány az állatorvos!

Mivel a méhek nem ellenséges rovarok, ezért nem csípnek, csak ha veszélyben érzik magukat. Ha kutyád hajlamos a rovarok kergetésére, elkapására, akkor fennáll a veszélye, hogy egy méhecske ilyen esetben támadásnak véli ezt, és éppen ott csípi meg, ahol a legveszélyesebb.

Fontos tehát, hogy megtanítsuk a kutyánknak, hogy ne kergesse a rovarokat – illetve, hogy kérésre hagyja abba. Így, ha látod, hogy méh vagy darázs a kiszemelt „préda”, akkor még időben leállíthatod. A „hagyd” vagy „hagyd abba” parancs egyébként is hasznos – gondoljunk csak a földön heverő dolgok felevésére vagy a kedvenc cipőnk épségére.

Ha a kutyád mégis elkap és lenyel egy méhet, de az nem csípi meg, akkor nincs ok az aggodalomra. Csak a méhcsípés veszélyes, maga a kis rovar nem mérgező.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Does your dog try to eat bees? What to do if he eats one?; Kép: https://www.pexels.com/photo/animal-bee-bloom-blooming-460961/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...