Saját KB bal
Saját KB jobb

Altatás helyett esélyt adott az orvos a sérült kecskegidának

A núbiai kecskegidát a súlyos kutyatámadás után altatni vitték az állatorvoshoz, aki végül altatás helyett a műtétet választotta.

Egy budapesti rendelőintézetbe, Dr. Vainer Attila állatorvoshoz pár hete egy két-három hetes núbiai kecskegidát vittek be gazdái. A kis gida súlyos kutyaharapás áldozata lett, gazdái pedig úgy látták, a gidának semmi esélye az életben maradásra. Mire az állatorvoshoz értek, szinte már biztosak voltak benne, hogy el kell altatni a kis gidát.

Nem fogadta el az anyja

A kis núbiai kecskegida élete nem indult zökkenőmentesen. Születése után az anyja nem fogadta el, ezért pótmama tejével próbálták táplálni gazdái. Sajnos néha előfordul az állatvilágban is, hogy az anyai ösztönök nem működnek megfelelően. Mivel a kicsinek nem volt anyja, így felügyelet nélkül bóklászott az akolban, amiből aztán később óriási baj lett. Négy napos volt, amikor rossz helyen pihent meg, és a kerítésen át egy kutya elkapta a lábát.

A kecskegida a támadás után (Fotó: Dr Vainer Attila)

A brutális támadás eredménye többszörös szilánkos és egy nyílt combcsont törés lett. A gazdáinak nemigen volt pénze drága orvosi ellátásra. A közelben lakó asszisztensként is dolgozó állattartóhoz fordultak segítségért. Együtt ellátták a sérülést. Fertőtlenítették, stabil rögzítőkötést alkalmaztak. Két nap múlva már látszott, hogy ez a kezelés nem elegendő. Ekkor hozták el hozzám. Véleményem szerint a nagyon súlyos csont és lágyrész sérülések miatt a műtét sem vezetett volna eredményre. A végtag kezdett elhalni, üszkösödni. A harapás által okozott fertőzés életveszélyesnek tűnt. Komolyan szóba jött az euthanázia is. (Dr. Vainer Attila)

Altatás helyett életmentés

Az orvos és a gazdik közösen végül úgy döntöttek, hogy megpróbálják megmenteni a gida életét a sérült láb amputálásával. Az eljárás kockázatos volt, hiszen kutya és macska esetében már számos esetben végezett az orvos ilyen eljárást, de kecske esetében még nem. Míg azt már tudjuk, hogy a kutyák és a macskák remekül alkalmazkodnak és gond nélkül tudnak tovább élni egy végtag elvesztése után is, ennél a kis gidánál semmi sem volt biztos. Vajon egy ilyen kis növényevő is képes erre? Kibírja-e egy ennyire fiatal, alig két kilós szervezet az altatást, általános érzéstelenítést? Volt kockázata az eljárásnak, de nem volt más esély.

Műtét után pár nappal (Fotó: Dr. Vainer Attila)

A kis gida műtétje jól sikerült.  Orvosa szerint a természet és az életösztön és a megfelelő egészségügyi ellátás sok mindenre képes. A kicsi pedig jól van, kedvező a prognózis az életkilátásai pedig kifejezetten jók.

Fotó: Dr. Vainer Attila

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/DrVau

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...