Saját KB bal
Saját KB jobb
Tim Mossholder fotója a Pexels oldaláról

Döbbenetes mennyiségű medúza lepte el az ausztrál partokat

Különleges medúzafajok lepték el hatalmas mennyiségben az ausztrál partokat.

A portugál gálya (Physalia physalis) néven ismert medúzafaj igen fájdalmas csípésű, így az inváziónak koránt sem örülnek a helyiek, sem a turisták.  Az elmúlt hónapokban több államban is megfigyelték a különös jelenséget.  Új-Dél-Wales, Viktória, Dél-Ausztrália és Tasmánia államokban is megjelent a veszélyes medúza a meleg időjárásnak köszönhetően.

Valójában nem is igazi medúza

A portugál gálya a medúzáktól származik, kinézetre is hasonlít a hagyományos medúzára, de tulajdonképpen nem teljesen az. Apró organizmusokból álló lebegő telep. Csalánsejtjeinek mérgével  képes megölni kisebb halakat és más zsákmányállatokat. Különlegessége abban rejlik, hogy nem egyetlen organizmus, hanem négyfajta apró, hasonló felépítésű élőlényből álló telep. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek.

Bal-és jobbkezesek

A populációt alkotó kolóniáik szabadon lebegnek az óceán felszínén. Az egyes kolóniák „bal- vagy jobbkezesek”, vitorlául szolgáló gázhólyagjaik az egyik vagy a másik irányba fordulnak. Ennek is köszönhető, hogy különösen szívósak és a természet által nehezen elpusztíthatóak, mert a feltámadó szél adott időben csak a kolóniák egy kis számát sodorja el, tehát egyetlen széllökéssel nem vész el az egész populáció.

Sok még az ismeretlen tényező

Egy neves medúzakutató szerint még nagyon sok mindent nem tudnak ezeknek a medúzáknak a biológiájáról, mert nehéz őket követni. Nem lehet tudni, honnan származnak és szinte képtelenség végigkövetni az egész életciklusukat. Annyi azonban bizonyos, hogy a klímaváltozás kedvező környezetet biztosít számukra, hiszen a portugál gályák és más medúzafajok is meglehetősen elszaporodtak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...