Sebastian Voortman fotója a Pexels oldaláról

Ismét megdőlt az óceánok melegrekordja

A globális felmelegedéssel párhuzamosan az óceánok átlag hőmérséklete is évről évre növekszik, mely súlyos következményekkel jár.

A globális felmelegedés felgyorsult üteme ma már egyértelműen az emberi tevékenységnek köszönhető. 2021 a hatodik év volt, melyben megdőlt a melegrekord a világ óceánjaiban.  Az adat pedig a világ összes óceánjára igaz sajnos. A Csendes-óceánt hűtő La Nina időszaki időjárási jelenség sem segített az óceán felszín alatti 2000 méteren lévő vizeinek hűtésében.

Viharok, hurrikánok és szélsőséges időjárás

Az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban közzétett nemzetközi kutatás társszerzője szerint az éghajlatváltozás egyik elsődleges mutatója az óceánok hőmérsékletének alakulása. Ez pedig megállíthatatlanul növekszik évről évre.  Ennek pedig számtalan és súlyos következménye van. Felerősödnek a viharok, a szélsőséges esőzések, a hurrikánok és megnő az árvizek kockázata. A meleg szépen lassan felolvasztja a grönlandi és antarktiszi jégtakarókat, ez pedig megemeli a tengerszintet. Sajnos a korallzátonyok is károsodnak, mely szintén egy dominót indít el a táplálékláncban. A korallok ugyanis a tengeri élővilág negyedének biztosítanak otthont, melyek több mint 500 millió ember táplálékát biztosítják.

A megnövekedett hőt is az óceánok nyelik el

Az óceánok vizeinek hőmérsékletét tovább növeli az a plusz hőterhelés, amely például a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből, vagy az erdőtüzekből keletkezik. Óriási mennyiség jut ebből a plusz hőből az óceánoknak, az elmúlt 50 évben több mint 90 százalékat az óceánok nyelték el. A legnagyobb mértékű melegedés a Csendes-óceán északi részén tapasztalható, de az Atlanti- és a Déli-óceánban is nagyon erős. A Földközi-tenger vizének hőmérséklete szintén rekordot döntött tavaly.

A kutatók szerint egészen addig fog folytatódni a felmelegedés, amíg el nem érjük a zéró kibocsátást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: agrárszektor, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...