Saját KB bal
Saját KB jobb
Pixabay

Antarktiszi élőhelyétől 3000 kilométerre találtak egy pingvint

A kutatók legnagyobb meglepetésére az Adélie-pingvint antarktiszi otthonától 3000 kilométerre találták meg Új-Zélandon.

Új-Zélandon, otthonától 3000 kilométerre találtak egy Adélie-pingvint, akit a környéken lakók fedeztek fel. Az elveszett pingvin már nevet is kapott, és hamar híre ment a közösségben. Pingu-t először egy helyi lakos pillantotta meg ,és első ránézésre azt hitte, egy plüssjátékot lát.

Harry Singh éppen feleségével sétált munka után a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a pingvint.  A kis pingvin egy órán át nem mozdult, és nagyon kimerültnek tűnt.

A pingvinszakértő még sohasem látott ilyet

A férfi és felesége értesítették a pingvinmentőket, mert aggasztotta őket, hogy a madár nem indul el a víz felé. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyen parti ragadozó madarak áldozatává válhat. A madár végül  egy Thomas Stracke nevű szakértőhöz került, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

Az Adélie-pingvin

Az Adélie-pingvin közepes méretű madár, a magassága nagyjából 50-70 cm, testsúlya pedig 3,6-6 kilogramm között mozog.  Ő az a pingvin, akit a legtöbb ember ismer, tipikus pingvin megjelenése van. Feje és háta fekete, hasa fehér, lába pedig narancssárga.  Rövid csőre van, melynek tövét toll borítja. Szeme körül fehér gyűrűk vannak, farka pedig a többi pingvinéhez képest hosszabb, ezért úgy tűnik, mintha szmokingjuk lenne.

Egyelőre nincs ok aggodalomra

Bár a Pingut vizsgáló szakértő még nem találkozott ilyen esettel, már korábban is találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Igaz csak két alkalommal, 1993-ban és 1962-ben. Aggályos lenne, ha ez többször fordulna elő, mert ez azt jelenté, hogy valami megváltozott az óceánban, amiről a kutatók egyelőre nem tudnak.

A kis eltévedt pingvint alaposan megvizsgálták. Kiderült, hogy alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval kezdték táplálni. Miután magához tért és megerősödött, egy biztonságos tengerparti szakaszon engedték útjára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...