Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Francesco Ungaro on Unsplash

Felére csökkentek a világ korallzátonnyal borított területei

Az 1950-es évek óta felére csökkentek a világ korallzátonyainak területe, melynek számos oka van.

Túlhalászat, a bolygó melegedése, környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása. A korallzátonyok drasztikus pusztulása ezekre az okokra vezethető vissza. Több ezer kutatás eredményét elemezték ausztrál kutatók a témában, hogy pontos képet kapjanak a korallzátonyokkal borított területek csökkenéséről. Az átfogó jelentés 87 ország 14 705, korallzátonyokkal foglalkozó kutatását elemzi.

A fajok diverzitása több mint 60 százalékkal csökkent

Az Ausztráliánál 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátonytól kezdve az Indiai-óceánban lévő Saya de Malha zátonyig mindenütt csökken a korallzátonyok és a körülöttük élő, támogatott halfajok száma. Ez a csökkenés várhatóan tovább folytatódik, ahogy a bolygó tovább melegszik a 21. századba. A One Earth című tudományos lapban bemutatott tanulmány eredményei szerint a korallzátonyokon élő fajok diverzitása több mint 60 százalékkal csökkent, a zátonyokkal borított területek összmérete pedig nagyjából megfeleződött.

Alapvető élelemforrás

A korallzátonyok pusztulása nem csak környezetvédelmi probléma. Ezek a területek világszerte több millió embernek jelentenek alapvető élelmiszerforrást. Különösen a szigetek őslakói számára jelentik a halak az állati fehérjék elsőszámú forrását. A 3582 zátonyról szóló adathalmaz csak az 1957 és 2007 közötti időszakra vonatkozik, a tudósok biztosak abban, hogy a globális trend folytatódik a korallfehéredés, a betegségek és az élőhelyek megzavarása miatt.

Még a kutatókat is meglepte a globális csökkenés

A kutatást vezető Tyler Eddy, az Új-Fundlandi Memorial Egyetem tudósa elmondta, hogy bár országos szinten régóta észlelték a korallzátonyok ökoszisztémáinak csökkenését, meglepő a globális csökkenés mértéke. A probléma pontos megértéséhez fontos tudni, hogy a korallzátonyok a bolygó legérzékenyebb ökoszisztémái. De nemcsak a legérzékenyebbek, hanem az elsők, amelyek valóban megtapasztalják a klímaváltozás hatását.

A legnagyobb visszaesés Pápua-Új-Guineában, Jamaica és Belize térségében történt. A karibi térségben a korallzátonyok kiterjedése évente mintegy 0,25 százalékkal csökkent, 2017-ben a tengerfenéknek csak mintegy 10 százalékán voltak élő korallok. Az elmúlt években ezeket a zátonyokat hurrikánok is pusztították, valamint új betegségek is megjelentek. Ezek az óceán melegedésének következményei.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...