Photo by April Pethybridge on Unsplash

Karácsonyi meglepetés: öt jégkorszaki mamutot fedeztek fel Angliában

Öt jégkorszaki mamutot fedeztek fel egy forgalmas út mellett Angliában. A fantasztikus leletet egy házaspár találta a szokatlan helyen.

A brit Cotswoldsban, egy forgalmas út mellett a Hollingworth házaspár rendkívüli leletre bukkant. Öt őskori mamutot, illetve azok csontvázát fedezték fel, melyek körülbelül 220 000 évesek. A mamutcsontok kifejezetten jó állapotban vannak, a közelükben pedig neandervölgyi szerszámokat is találtak. Olyan növényi fosszíliák is előkerültek az ásatás során, melyek már kihaltak azóta. A lelet felfedezését követően a teljes ásatást a DigVentures közösségi finanszírozású régész csapata végezte el.

Érintetlen állapotban vannak

Korábban is találtak már mamutokat az Egyesült Királyság területén, de közel sem ilyen állapotban lévőket. A felfedezés azért rendkívüli, mert ezek az állatok majdnem hogy érintetlen állapotban vannak. Az ebből az időszakból származó régészeti leletek egyébként is igen ritkák, pedig kulcsfontosságúak a neandervölgyiek életének megismeréséhez. Egyelőre még keresik a  választ arra is, hogy miért pusztultak el a mamutok a területen, mit lehet megtudni a jégkorszaki Anglia állapotáról, életéről.

Afrikából származnak

A felfedezett mamutok az egyik legnagyobb mamutfajták, akiket ismerünk. Őseik Afrikából származtak, de már akkor kétszer-háromszor nagyobbak voltak, mint egy afrikai elefánt. A leletek körül talált fosszíliák segítségével nemcsak a mamutokról, de a korabeli Angliáról is rengeteg dolgot megtudnak a kutatók. Lehetőséget kapnak arra, egy kis pillanatnyi felvételen keresztül visszapillantsanak a múltba és rekonstruálják az akkori éghajlati viszonyokat, állatokat és növényvilágot. Ezek a felfedezések az éghajlat változásának tanulmányozása miatt is nagy jelentőséggel bírnak.  Egyelőre még nem bizonyos, hogyan haltak meg a mamutok, de az biztos, hogy ez a lelet a brit paleontológia egyik legfontosabb felfedezése.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...