pixabay

Egy genetikai vállalat a gyapjas mamut életre keltésén dolgozik

Pontosabban egy elefánt-mamut hibrid életre keltésén dolgoznak egy nagyszabású projekt keretén belül.

Az első elefánt-mamut hibrid megszületését hat éven belülre tervezi az amerikai vállalt. A projekt 15 millió dolláros (4,4 milliárd forint) költségvetéssel fut, a tervek pedig egészen futurisztikusak és nagyra törőek.

A projekt ötlete és indulása egy szoftvervállalkozó és egy genetikaprofesszor nevéhez fűződik. Ben Lamm és George Church a Colossal két társalapítója, azé a biotudományi és genetikai vállalaté, mely 15 millió dollárt fektetett az elefánt-mamut hibrid életre keltésébe. Ben Lamm tech-és szoftvervállalkozó míg Church a Harvard orvosi karának professzora, nem mellesleg a génszerkesztés egyik úttörője.

Tízezer éve kihalt állatot akarnak megteremteni

A közel tízezer éve kihalt mamutokat nemcsak életre kelteni szeretnék, hanem terveik szerint a természetbe is vissza akarják telepíteni. Az ötlet több mint egy évtizede terítéken van már, igazán azonban csak most indult el az érdemi munka. Elsőként olyan embriókat hoznak létre laboratóriumban, melyek hordozzák a mamut DNS-ét.

Ehhez a kihalás szélén álló ázsiai elefántok bőrsejtjeit átprogramozzák olyan őssejtekké, amelyek a mamut DNS-ét hordozzák. A mamutok szőrzetéért, szigetelő zsírrétegéért és más, a hideg éghajlathoz való alkalmazkodásért felelős géneket úgy azonosítják, hogy a permafrosztból (olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van) előkerült állatokból kinyert mamutgenomokat összehasonlítják a rokon ázsiai elefántokéval.

Az embriók sorsa

A létrehozott embriókat egy állat méhébe tervezik beültetni, de az sem kizárt, hogy egy mesterséges méhben fogják nevelni őket. A kutatók úgy vélik, hogy hat éven belül esély van arra, hogy megszülessen az első hibrid borjú.  A mamut-elefánt hibrid inkább a mamuthoz fog hasonlítani és jól fogja tűrni a hideget. A cél az, hogy a mínusz 40 fokot is elviselő, elefántként és mamutként viselkedő hibrideket alkossanak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Guardian, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...