14300 évvel ezelőtt megfagyott kutya maradványaira találtak rá

Hihetetlen dolgokra képes a tudomány, most épp egy 14300 éves leletről derültek ki áttörést jelentő információk.

A thesun.co.uk beszámolója szerint 14300 évvel ezelőtt megfagyott, hihetetlenül jó állapotban lévő szibériai kiskutya maradványaira bukkant egy kutatócsoport Tumatban. A leleten dolgozók a napokban elárulták, milyen izgalmas következtetéseket vontak le róla.

Illusztráció: így nézhetett ki.

A leletre, amihez hasonló nagyon ritkán bukkan elő, nagy csodálattal tekintenek, hiszen nagy jelentősége van a genetikai kutatásokban. Ugyan 2015-ben került elő, a szakemberek csak nemrég hozták nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit. Az állat DNS-e túlélte a jég alatt, ami már önmagában hatalmas hír, továbbá a teljes fogazata megmaradt! Sikeresen izolálták az RNS-ét, aminek segítségével tágabb képet alkothatnak arról, mely gének voltak aktívak. Az RNS vizsgálata során fény derült például arra, hogy az állat kutya, vagy hibrid lehetett valahol a háziasított farkas és a kutya között.

Bár a lelet a legidősebb, használható DNS nyomokat hordozza, közel sem a legrégebbi „találmány”: a rekorder egy 558 millió éves fosszília, ami Oroszországból került elő.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Forrás: thesun.co.uk
Képek: Siberian Times, thesun.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...