Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet a kutyám zöldEBb? – Hová kerül a kutyakaki?

Mennyit kakil a kutyád?

Ha kertes házban laksz, akkor bizonyára darabra pontosan meg tudod mondani. Aki kutyával osztja meg az udvart, ott bizony időről időre előjön a kutyakaki téma. Kinek napi rutin, kinek hétvégi program, de össze kell szedni, ez bizony elkerülhetetlen. A végtermék ezután nagy valószínűséggel a szemétben végzi, ami pedig a hulladékkezelőbe kerül. Ha komolyan veszed a környezetvédelmet és törekszel a hulladék minimalizálására, esetleg komposztálsz is, akkor a heti szemeted elfér egy kis zacskóban. Itt az ideje szintet lépni: terjeszd ki a kutyakakira is a zerowaste törekvéseket!

Amerikában az ott élő 83 millió kutya évente 11 millió tonna (!) kutyaürüléket termel. Hazánkban körülbelül 3 millió kutya él, ami azt jelenti, hogy ha ezt a becslést vesszük alapul, akkor a hazai kutyák bruttó nemzeti „összterméke” közel 400 ezer tonna.

Mi a baj a kakival?

Biztosan sokakban felmerült már, hogy a kutyaürüléket mondjuk a marhatrágyához hasonlóan a termőföld feljavítására lehetne használni. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a természetes marha- vagy lótrágyával ellentétben a kutyaürülék egyáltalán nem való a termőföldbe (ugyanúgy, ahogy az erdőbe sem, egyébként!), pusztán azért, mert nem természetes. „Az vagy, amit megeszel” – és ez az ürülékre szó szerint értendő. Mesterséges kutyaeledel, féreghajtó, kullancs- és bolhaellenes gyógyszerek, antibiotikumok… a kutyaürülék meg sem közelíti a legelésző* marhák trágyájának minőségét, ezért nem alkalmas a kiskertek trágyázására.

Hogyan zöldíthetem?

„Ha nem alkalmas talajjavításra, és ki se dobjam, akkor mégis mi legyen vele? Nem húzhatom le a WC-n!” Igazából de. A csatornahálózatban éppenséggel hasonló antibiotikumos, vegyi anyagos massza úszik, amelyet a szennyvíztisztítók megfelelően tudnak kezelni. A magyar hatóságnál nem találkoztam releváns adattal, de az amerikai szennyvízkezelő álláspontja szerint a WC-n való lehúzás a kutyaürülék kezelésének megfelelő módja.

Komposztálás

Ugyan a kiskertek trágyázására nem alkalmas, a kutyakaki a megfelelő módszerekkel komposztálható. Ez a komposzt pedig felhasználható az olyan ágyásokban, ahová nem étkezési célú növényeket ültetünk. Szóval a virágoskertben, a pázsit alatt vagy akár a sziklakertben. A komposztálásra több módszer is lehetséges, a lényeg, hogy a kutyaürülékes komposzt ne kerüljön a konyhakerti, étkezési célú növények alá. Komposztálhatod zárt tárolóban vagy szárítva is, de bokashi kultúrával is dolgozhatsz. A vermikultúra (gilisztakomposztáló) azonban nem jó ötlet, a fentebb említett antibiotikum és féreghajtó maradványok nem tesznek jót a kis földigilisztáknak.

Vannak, akik ellenzik a kutyakaki komposztálását, de ha megfelelő mennyiségű más szerves anyaggal együtt kezelik, akkor a két-három év alatt beérő komposztban szinte jelentéktelen mennyiségben lesz csak jelen.

Rose Seemann, a Pet Poo Pocket Guide (Kisállat kaki zsebkönyv – szf. a szerk.) című könyvecskében számos ötletet oszt meg arról, hogyan szabadulhatunk meg a kutyánk és cicánk ürülékétől a lehető legzöldebb módon. A zsebkönyvben található tippeket nehézségük szerint kategorizálták, így a zöld életmódban és komposztálásban kevésbé jártas gazdik éppúgy találnak kivitelezhető tanácsokat, mint a profik.


*Az ipari állattartásban keletkező trágya ugyanúgy nem használható fel az élelmiszer-célú termőföldek talajának dúsítására, veszélyes anyagként semmisítik meg. 
Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Earth911.com, Envirowagg, Earth Hero, The Bark, Mezőgazda Kiadó blog. Képek: Earth Hero, pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...