Saját KB bal
Saját KB jobb

Így neveld a kölyökkutyád!

Egy kölyökkutya érkezése a családba mindig nagy esemény, különösen, ha ő az első négylábú a házban. A gazdik majd’ elolvadnak a cuki csöppségtől, aki az első pár nap után úrrá lesz a megszeppentségén, és egyre inkább feltalálja magát. Persze akárcsak egy gyereknek, neki is meg kell tanulnia, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartania, és hogy nem tehet meg bármit büntetlenül. Természetesen ezekre nem magától fog rájönni, hanem egy figyelmes, türelmes és következetes gazdi által.

Fektesd le a szabályokat!

Még a kiskutya érkezése előtt beszélje át a család, hogy milyen dolgok lesznek engedélyezettek a kutyus számára, és melyek tiltottak. Például csak kinti kutya lesz, vagy bejöhet a házba is? Ha igen, akkor benn lehet akár egész nap vagy csak éjszakára? Szabad-e neki felugrani az ágyra, kanapéra, vagy csak a számára kijelölt fekhelyen pihenhet? 

Ezek bár apróságoknak tűnnek, de nagyon is fontos, hogy mindenki egyetértsen velük kapcsolatban. Hiszen képzeld csak magad szegény kölyök helyébe: az egyik gazdi megengedi, hogy odafeküdjön az ágyra, míg a másik határozottan lezavarja. Így csak összezavarodik, és nem fogja megérteni, hogy mit szabad neki és mit nem. Olyan szabályokat hozzatok tehát, amelyeket aztán mindannyian egyformán be is tartotok.

Etess tudatosan!

Amikor leülsz egy jóízűt falatozni, kiskutyád alighanem szinte rögvest ott terem majd, és olyan könyörgő szemekkel néz rád pár finom falat reményében, hogy attól még a legkeményebb kőszikla is meglágyulna. Te azonban inkább állj ellen a kísértésnek, és határozottan mondj nemet! A kutyáknak ugyanis egyáltalán nem való a házi koszt, hiszen az emésztőrendszere teljesen más, mint az embereké, bizonyos ételektől ráadásul könnyen gyomorrontást is kaphatnak.

A “véletlenül lepottyanó” falatok helyett inkább etesd kedvencedet egy jó minőségű kutyaeledellel. A Brit Care tápok 100% hipoallergén összetevőket tartalmaznak, ezáltal megelőzheted a különféle ételintoleranciák kialakulását. Emellett könnyen emészhető, jó minőségű fehérjeforrásokat, hasznos aminosavakat is tartalmaz, a Puppy tápok pedig hozzásegítik a kölyköt a fogazat és az ízületek helyes növekedéséhez. Nézz körül a Kutyakajas.hu-nál kapható Brit Care tápok között! 

Ügyelj a játék és a tanulás egyensúlyára!

Egy kiskutyának lételeme a játék, ezért nem szabad túlterhelni egész napos tanulással, hagyj neki időt a kikapcsolódásra is. Mivel tulajdonképp egy “gyerekről” beszélünk, ezért nem várhatod el tőle, hogy minden egyes parancsszót elsőre, azonnal megjegyezzen (ez még a felnőtt kutyák esetében sem működik). Legyél tehát türelmes, és ne fukarkodj a dicsérettel és a jutalmazással, hiszen így nem veszed el a kutyus kedvét a tanulástól. 

Ezenkívül ne csak akkor foglalkozz vele, amikor nevelni szeretnéd, hanem legyen a napnak olyan időszaka is, amikor játszotok egy jót. Ha rossz fát tett a tűzre, akkor pedig ne restelld megszidni, viszont sose alkalmazz fizikai erőszakot!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...