Saját KB bal
Saját KB jobb

Könyvajánló – Kutyás klasszikusok – klasszikus kutyások

Az alábbi könyvek egyrészt személyes kedvenceim, másrészt pedig a klasszikus irodalom olyan gyöngyszemei, amelyeket minden kutyásnak és nem kutyásnak életében legalább egyszer el kell olvasni. Jó szívvel ajánlom őket az otthonmaradós napokra egy bögre tea és a kockás takaró alatt hozzánk simuló eb társaságában.

Minden kötet elérhető online könyvesboltokban és antikváriumokban egyaránt.

Jack London – A beszélő kutya

klasszikus jack londonJeromos, a skót terrier története nem éppen sablonos hollywood-i sztori, bár a kérdések, amelyeket érint, legalább olyan univerzálisak, mint egy klasszikus mozifilm. Jack London vérbeli kalandor volt, igazi utazó, aki nem csak térben, de gondolatban is bebarangolta a világot. Az alaszkai jégmezőktől a csendes-óceáni szigetvilágig mindenütt megfordult. Gazdag tapasztalatai az írásait is átitatják. A Vadon szavában azt írja: „A kutya nemesebbé teszi a nemest és aljasabbá az aljast.”. Ennek szellemében A beszélő kutya sem csak a kutyáról szól, nem Jeromos a történet mozgatórugója. A kutya nem irányíthatja a sorsát, ki van szolgáltatva az emberek jó és rossz tulajdonságainak – ezzel állít tükröt a társadalom elé.

 

Cervantes – Két kutya beszélget

Nem kevésbé zseniális mű, mint a szerző legismertebb írása, a Don Quijote. Keserédes, színes történet, amely Berganza ​és Cipion, az irgalmasrendi kórház két utcakutyájának dialógusa. Ugyan, ki tudhatna többet az emberekről, mint két kiszolgáltatott állat, akik egész életüket közöttük élték le? Az emberek felé tükröt tartó kutyás történetben a két kóbor eb egy éjszakára megkapja a beszéd képességét – és alaposan kibeszélik a kétlábúakat!

Agatha Christie – A kutya se látta

klasszikus christieA krimi királynője gyermekkorától kezdve rajongott a kutyákért. Az egyik első képen az édesapja által George Washingtonnak keresztelt, de a kis Agatha által csak Tony-nak hívott terrierrel látható. Részben Tony, és persze a többi drótszőrű terrier inspirálta Christie-t arra, hogy az egyik krimijében a terrierek intelligenciája és hűsége előtt tisztelegjen. Ebben a klasszikus krimiben Hercule Poirot és Hastings kapitány mellett Bob, a foxi és a labdája kulcsszerepet kap.

 

 

 

 


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, Helikon kiadó, bookline.hu.
Képek: wikipedia: by Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=13001289; By http://www.collectionnelson.fr/IMGP/CL53A.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52195295; Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1941714.
Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...