Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló: Wesley, kedvesem

Aki nem bírta ki könnyek nélkül a Marley meg én-t, ugyanakkor ragaszkodik a tudományos igényességhez, annak a Wesley, kedvesem kötelező.

könyvajánló1985-öt írunk, amikor a szerző, az akkor még biológus hallgató Stacey O’Brien befogadja a maradandó sérülést szenvedett Wesley-t, a bagolyfiókát. Szerelem volt ez első látásra, legalábbis Stacey részéről. Wesley-nek még kellett egy kis idő és némi lekenyerezés, pontosabban le-egerezés. Merthogy a baglyok egérre vadásznak ugye. Már önmagában is izgalmas kérdés így hát a tartásuk: például, honnan szerezhetünk be nagy tételben egeret? Ez még akkor is fejtörést okoz, ha az ember lánya ténylegesen ért a baglyokhoz, hiszen napi szinten kutatja őket.

A biológusnő könyvén keresztül bepillanthatunk a Caltech (California Institute of Technology) neves kutatólaboratóriumába is. Itt fedezték fel többek között azt is, hogyan lokalizálják a baglyok éjszakai vadászatuk közben a földön lévő prédát.

O’Brien tudományos elköteletettsége és alázata több ponton megmutatkozik a könyvben. Az egyik amerikai kritikus szerint Konrad Lorenz óta nem olvashattunk ilyen elragadó, ugyanakkor alapos beszámolót egy madár hétköznapjairól. Ezzel pedig egyet kell, hogy értsünk. A Wesley, kedvesem nem egy antropomorfizáló, cuki könyv egy bagolyról. Őszinte érzelmek és egy valódi kapcsolat bontakozik ki benne, ahol Wesley perspektívája éppúgy érvényesül, mint O’Briené.

Ahogy a tollas kis jószág cseperedik, úgy válik valódi macho bagollyá, aki féltékenyen óvja otthonát az idegen hímektől (értsd: férfiaktól). Szemtanúi lehetünk a bagoly és ember közötti kapcsolatnak, ahol először O’Brien játssza a gondoskodó szerepet, majd ez felcserélődik, amikor a biológus súlyosan megbetegedik. Ekkor Wesley szakadatlan törődése és figyelme az, ami átsegíti őt a nehéz időszakon, és ez inspirálja arra is, hogy összegyűjtse és megírja a Wesley-vel kapcsolatos élményeit és közös történeteiket.

Nekünk pedig nem marad más hátra, mint készíteni egy teát, lehuppanni a kanapéra a kutyánk mellé, és élvezni ezt a páratlan kötetet ember és állat szoros kapcsolatáról


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.staceyobrien.com/; https://www.amazon.com/Wesley-Owl-Remarkable-Love-Story/dp/1416551778; Kép: amazon.com; Photo by Sam Lion from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...