Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tonia Kraakman on Unsplash

Négy ok arra, miért ne aludjon veled az ágyban kedvenced

Sok gazdi imád a kutyájával vagy a cicájával aludni egy ágyban. Azonban nem biztos, hogy ez minden esetben jó ötlet.

Számtalanszor jártuk már körbe mi is a kutyával az ágyban témakört, általában a jótékony hatásokat és érveket keresve, hiszen ritka az olyan gazdi, aki nem szeret összebújni kedvencével és megosztani vele az álmát. Azonban akármennyire is szeretjük őket, sajnos van egy-két érv amellett is, hogy nem túl jó ötlet kutyával az ágyban aludni.

Higiénia

Az első és legkézenfekvőbb érv, hogy bármennyire is tisztán tartjuk állatainkat, bizony ők képesek nyakig belemászni számos nem kívánatos dologba, például állati ürülékbe. Innen-onnan pedig összeszedhetnek olyan baktériumokat, kórokozókat is, melyek őket nem betegíti meg, de kutyáról emberre is terjedhetnek. Hacsak nem fürdeted meg minden este alaposan lefekvés előtt, sajnos előfordulhat, hogy nem kívánatos mikroorganizmusok kerülnek a ruhádra, bőrödre, ágyneműdre. A „sima” koszról nem is beszélve.

Bolhák, kullancsok

Viszonylag gyakran vendégeskednek kutyánkon külső paraziták, még a  legelővigyázatosabb védekezés mellett is. Bolhák és kullancsok a lakásodba is bekerülhetnek általuk, de ha együtt alszol a kutyáddal, akkor bizony az ágyadban is végezhetik ezek az élősködők. Egy kullancs csípés pedig kimondottan veszélyes lehet az ember számára is.

Eltérő alvási ciklusok

A kutyák alvási szokásai eltérnek a miénktől. Három alvási/ébrenléti ciklusuk van, nekünk embereknek pedig csak egy. Ez pedig felboríthatja a nyugodt alvást. Egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy az alvás hatékonysága és minősége akkor a legjobb, ha két ember és egy közepes méretű kutya van egy szobában, de a kutya nem az ágyban van. A legrosszabb alvásminőség pedig akkor várható, ha egy ember és egy kistestű kutya alszik együtt egy ágyban.

Allergia, asztma

Azok számára, akik bármilyen légúti problémával küzdenek, egyáltalán nem ideális közvetlenül egy szőrös állat mellett aludni. Az is előfordulhat, hogy nappal nem is zavar a kutyaszőr, de éjszaka, ha testközelbe kerülsz vele, irritálni fogja szőr az arcodat, szemedet. Ez pedig felerősítheti az allergiás és asztmás tüneteket.

Továbbá érdemes figyelembe venni a kutya korát is. Egy idős állatnak fájós ízületei miatt speciális, saját ágyra lehet szüksége. Az ágyra való felugrás pedig – főleg kölyökkutyáknál – balesetveszélyes is lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellness

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...