Saját KB bal
Saját KB jobb
Erik Karits fotója a Pexels oldaláról

Vérzéses lázat okozható Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon

A Hyalomma kullancsot Vas megyében észlelte egy kutyatulajdonos, aki értesítette a Kullancsfigyelő projektet.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő projektje csupán három hónapja indult, de már elő is került az első példány abból a ritka, keresett fajból, mely hazánkban nem őshonos. Ez pedig a Hyalomma kullancs, mely egyre gyakrabban fordul elő Európában.

A Vas megyében felfedezett példányt most  molekuláris biológiai módszerekkel vizsgálja az ELKH, a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésével. Meg kell állapítaniuk többek között azt is, hogy a kullancs fertőzött-e és ha igen, milyen kórokozókkal.

Kullancsfigyelő projekt

A Kullancsfigyelő projektben a kutatók a „citizen science” módszer segítségével vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló, a krími-kongói vérzéses lázat is okozó kullancsok felbukkanását és megtelepedését Magyarországon. A projekt indítása óta a lakosság is tevékenyen részt vesz a munkában, már számos lakossági bejelentés érkezett az Ökológiai Kutatóközponthoz. A lakosság által észlelt egyedek között szerepelt más ízeltlábú is, de a legtöbb esetben valóban kullancsokat találtak.  Földvári Gábor, a kutatás vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem probléma, ha „átlagos”, nem keresett kullancsokat is küldenek be az észlelők. Ezekkel az információkkal ugyanis más kullancsfajok elterjedéséről is fontos információkhoz jutnak.

A Hyalomma a legnagyobb „fogás” eddig

Az eddig beérkezett öt kullancsfaj – és egy közeli rokon vérszívó, az óvantag – közül az augusztusban bejelentett Hyalomma kullancs a legfigyelemreméltóbb. A Vas megyei településen egy kutyatulajdonos észlelte a nagyméretű, gyors mozgású, csíkos lábú példányt, amely a kutyáján mászkált. A kutya nem járt külföldön, a közeli madárvárta viszont nagy valószínűséggel megfelelő körülményeket biztosított a vándormadárral érkező kullancs fejlődéséhez.

Az ÖK kutatói továbbra is kérik a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és ha Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a [email protected] e-mail címen. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: kullancsfigyelo.hu , elkh.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...