Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by redcharlie on Unsplash

Több mint harminc delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

Eddig 31 delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zéland partjainál a napokban.

Új-Zéland Déli szigetén csütörtökön észlelték az állatvédők, hogy több mint 30 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött a partra. Ezek a csodás delfinek 4-6 méter hosszúak és súlyuk elérheti akár a 3000 kilogrammot is.

Jellegzetes a kinézete, fekete fénylő bőrén egy fehér hosszú csík húzódik a hasán végig. Társas lényként 10-30 fős csoportokban élnek, de előfordul, hogy egy csoport akár 100 egyedből is áll.  Naponta átlag 35-45 kilogramm táplálékra van szükségük, a szabadban akár 50 évet is élhetnek.

Három delfint sikerült megmenteni

A helyi állatvédők szerint a csütörtökön partra vetődött delfinek közül öt túlélte az éjszakát, akiket pénteken megpróbáltak visszaterelni a vízbe. Az akció sikeres volt, a delfinek elérték újra a mély vizet, de ketten ismét kisodródtak. Az ő életüket már nem lehetett megmenteni, csak a szenvedésüket lehetett megrövidíteni, így elaltatták őket.

Természetes jelenségről van szó

A Farewell Spit elnevezésű homokos partszakaszon nem ez az első delfinpusztulásos eset. Egyelőre nem tudják, hogy a gömbölyűfejű delfinek miért vetődnek partra, de természetes jelenségről van szó. Ez a faj pedig sajnos a többi delfinnél is hajlamosabb a partra vetődésre, de az okát még ennek sem tudták kideríteni. Egyes vélekedések szerint a partszakasz homokpad formája zavarhatja meg a delfinek tájékozódását. A Farewell Spit ugyanis egy 26 kilométeren elterülő, a tengerbe nyúló homokpad. Tavaly nagyjából 50 gömbölyűfejű delfin vetődött ugyanitt a partra, ebből 28 példányt sikeresen megmentettek és visszajutattak a mély vízbe. 2017-ben azonban csaknem 700 példány került a partra, közülük pedig 250-en meg is haltak. Az elmúlt 15 évben összesen 11 tömeges partravetődés volt a térségben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...