Saját KB bal
Saját KB jobb

Mikortól számít egy kutya időskorúnak?

Senior állateledelel, idős kutyáknak szóló programok, egészségügyi szűrések. Mégis, mi az a kor, amikor azt mondhatjuk egy kutyára, hogy idős?

A kérdésre a válasz nagyjából hasonló, mintha egy ember esetében szeretnénk meghatározni az időskor kezdetét. Diplomatikusan azt mondjuk, hogy mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát. Ezzel szemben, természetesen, biológiai és fiziológiai folyamatok, sőt, fizikai és kémiai tényezők is szerepet játszanak az idősödésben. Tény azonban, hogy az öregedés kitolódik. Ma már egy nyugdíjas korú emberre sem feltétlenül mondjuk, hogy idős. Míg régebben 40 éves kor felett már érettnek számított egy nő, manapság egyre gyakoribb, hogy ebben a korban érkezik az első gyermek a családba.

Hasonló folyamat figyelhető meg a kutyák esetében is. És a tényezők is hasonlóak, amelyek az időskor kitolódását befolyásolják.

Az egészséges életmód, a teljesértékű táplálás, az egészségmegőrző testmozgás és táplálékkiegészítők is szerepet játszanak ebben. Valamint az állatorvosi szűrések és megelőző kezelések szintén hozzájárulnak, hogy idős kutyáink jobb életminőségben éljenek. Ezáltal pedig mozgásuk, energiaszintjük, teherbírásuk és egészségügyi mutatóik is korukat meghazudtolóak legyenek.

Így találkozhatunk boldogan túrázó vagy sportos tizenévesekkel, és olyan kutyákkal, akik bőven túlélik a fajtára jellemző életkort.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű egy kutya, annál gyorsabban öregszik. A legnagyobb testű ebeknél az idős kort akár már 5 éves kor körül is meghatározhatjuk, míg egy kistestű kutya esetében 10 éves kor felett beszélhetünk a senior korosztályról. Persze minden kutya más, ezért az éves állatorvosi vizsgálat eredményei (vérvizsgálat, mozgásszervi, ízületi vizsgálatok) alapján pontosabb képet kaphatunk arról, milyen formában van a kutyánk. Ha aktív, mozgékony és nincs olyan testi degradáció, amely már „az öregedés jele”, akkor bátran tekinthetjük őt felnőttnek.

Az időskorra jellemző látás- és hallásromlás, memóriazavarok, koordinációs problémák, fájdalmak és mentális valamint fizikai fáradás objektív mutatók. Ezeket érdemes figyelembe venni az állatorvosi leletekkel együtt, hogy kutyánk „valódi” életkorát meghatározzuk.

Kár egy fitt és energikus ebet csak azért seniorként kezelni, mert betöltötte a mágikus 8 éves kort. Ugyanakkor, ha az öregedéssel összefüggő folyamatoknak látható jelei vannak, akkor kortól függetlenül, a tényleges állapotára vonatkozóan érdemes kezelni a kutyát.

Mit tegyünk, hogy idős kutyánk teljes életet élhessen?

Számos olyan kutyával találkozhatunk, akik éppen az életmódjuk miatt tűnnek idősebbnek. Nemcsak tűnnek, de úgy is érzik magukat. Az elhízás, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvenceink idő előtt elérjék a senior korosztályt. Ha egy kutya mozgásában korlátozott, nem képes a korára jellemző sportot, aktivitást végezni, akkor érdemes elgondolkoznunk, hogy mit tehetnénk, hogy újra a biológiai korának megfelelő egészségi állapotba hozzuk őt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr. Karen Shaw Becker és Rodney Habib: Forever Dog; https://littledogtips.com/when-does-a-dog-become-a-senior/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=when-does-a-dog-become-a-senior; Kép: Photo by Jean Alves from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...