Photo by Romualdo Olazábal on Unsplash

Kábítószer-kereső kutyák brillíroztak a letenyei határátkelőn

Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogásában segédkezett eredményesen Harley és Reni, a kábítószer-kereső kutyák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (KR NNI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) együttműködve jelentős mennyiségű kábítószert fogtak el a letenyei határátkelő közelében. A KR NNI szakemberei a letenyei határátkelőn egy bolgár sofőr által vezetett tehergépkocsi vontatmányában találták meg a kábítószert, amely összesen 150 kilogrammot tett ki. A becslések szerint az illegálisan forgalomba került drog értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

A KR NNI nyomozói számos esetben dolgoztak már együtt korábban is az Európai Unió országainak rendőreivel. A szoros együttműködésnek köszönhetően az információ áramlás gyors és közvetlen. Többek között ennek is köszönhető, hogy 2023. augusztus 21-én a KR NNI nyomozói egy nem mindennapi drogfogást hajtottak végre. A A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri nyomozói a külföldi kollégáiktól kaptak jelzést, hogy Szlovénia felől egy gyanús kamion fog érkezni. Értesítették a NAV Bevetési Igazgatóságát is.

Az információk és a GPS-adatok szerint az illegális rakománnyal teli gépkocsi Spanyolországból indult. Ezután komppal eljutott Olaszországa, innen pedig Szlovénián keresztül lépett be hazánkba. A NAV pénzügyőrei a nyomozók felkérésére M7-es autópályán átvizsgálták a tehergépkocsit, amint átlépte a határt. A vizsgálatban segítségükre volt Harley is, a cigaretta-és kábítószer-kereső kutya. Harley szinte azonnal jelezte, hogy a gépkocsi rakományával bizony valami nem stimmel.

Profi rejtekhelyeket kellett felfedezniük

Később Harley mellé egy Reni nevű kábítószer-kereső kutya is csatlakozott. A gépjárműben ugyanis kávéőrleményt szállítottak, alatta pedig trükkös helyekre rejtették el a drogokat. Először a kamion platóját fúrták meg, ahonnan kábítószergyanús anyag szivárgott ki. Ezt követően lepakolták az egész rakományt és elkezdték felkutatni további rejtekhelyeket. Lepakolás után kiderült, hogy a plató alsó részében, közel 10 méter hosszúságú rejtekhelyet alakítottak ki a bűnözők.

A kamiont a két kutya segítségével rendkívül alaposan átvizsgálták.  Összesen mintegy 150 kilogrammnyi fóliába csomagot kábítószergyanús anyag került elő a rekeszekből. Az áru feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Harley és Reni segítségével a rendőrség mintegy 150 000 adag kábítószer piacra kerülését akadályozta meg.

A kamion sofőrje ellen kábítószer-kereskedelem bűntett miatt eljárást indítottak. Bűnügyi őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták. A Zalaegerszegi Járásbíróság időközben már elrendelte a letartóztatását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: hellovidek

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...