PollyDot képe a Pixabay -en.

A méhek titkos élete – 6 érdekesség a mézelő méhekről

A méhek rendkívül fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, azonban még mindig nem tudnak róluk mindent az emberek. Cikkünkben hat olyan érdekességet tudhatsz meg róluk, amiről talán még te sem hallottál.

Az első méhek mintegy 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A mézelő méh (Apis mellifera) valószínűleg Indiából származik, és háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt történt. Jelentős szerepet játszik a mezőgazdaságban, segítve a kultúrnövények terméshozamának növekedését, valamint hatással van a bioszférára és fenntartja a vadon élő növényfajok sokféleségét.

A házi méhek kolóniákat alkotó rovarok, ahol a többségük nem szaporodik, hanem a többi családtag szaporodását támogatja. Szervezett társadalmi struktúrában élnek a méhkaptárakban, ahol felosztják egymás között a szaporodás és a kolónia gondozásának feladatait. Nézzük, milyen különleges, kevésbé közismert tényeket tudunk róluk:

1. Öt szem

A méheknek 5 szemük van. Két nagy összetett szem található az arc két oldalán, három egyszerű szem pedig a két összetett szem között helyezkedik el. Az összetett szemek a tárgyak alakját és színét, míg az egyszerű szemek a környezeti fény színváltozásait érzékelik. A méhek agya a két különböző típusú szem vizuális információinak integrálásával képes pontosan megkülönböztetni a színeket a változó fényviszonyok között.

2. Tánc, a kommunikáció egy módja

A méhek demokratikus társadalmat alkotnak. A méhkirálynő és a dolgozó méhek címei gyakran arra engedik következtetni az embereket, hogy a mézelő méhek társadalma monarchikus felépítésű. Valójában azonban ez nem igaz! A kaptárral kapcsolatos döntések az összes méh közötti beszélgetésen keresztül születnek. Hogyan beszélgetnek a méhek? Tánccal!

A méhek különféle táncokat tudnak előadni, többek között körtáncot, sarlótáncot és kacskaringós táncot. A körtáncot akkor járják, amikor a célpont 100 méteren belül van a méhtől, míg a sarlótáncot akkor, amikor a célpont sokkal távolabb van. A kacsázó táncban a tánc dőlésszöge, valamint a farok mozgása révén konkrét távolság- és helyinformációkat lehet közvetíteni. Ezt a táncot figyelve a méhek felismerik, hogy más méhek hol találtak nektárforrást, és hol építhetnek új kaptárakat.

3. Feladatok kijelölése életkor alapján

A dolgozó méhek életkoruktól függően különböző feladatokat látnak el. Az egyheteseknek például az új kaptárak építése és az élelem szétosztása a feladatuk. Ahogy egy kicsit idősebbek lesznek, elkezdik őrizni és segítenek megvédeni az otthonukat. Csak 3 hetes koruk után mennek ki virágport gyűjteni. A dolgozó méheknek különböző életkorban más-más szerepük van az agyuk mérete és a memóriakapacitásuk miatt. Születésük után bizonyos időre van szükségük ahhoz, hogy elegendő memóriakapacitást építsenek ki ahhoz, hogy emlékezzenek arra, hogyan találnak haza.

4. A dolgozó méhek élettartama attól függ, melyik évszakban születnek

A dolgozó méhek élettartama a születési évszaktól függ. Akik akkor születnek, amikor a méhek számára elegendő virágnektár áll rendelkezésre a mézzé alakításhoz, csak egy-két hónapig élnek. Ez azért van, mert sok energiát fordítanak nehéz munkára: kaptárépítésre viaszból, a fejlődő lárvák gondozására és a virágpor gyűjtésére. Ezzel szemben a késő ősszel született méhek, amelyek nem végeznek sok munkát, akár hat hónapig is élhetnek.

6. 40 000 repülés 1 kg mézért

Az egy mézelő méh által egy gyűjtőút során begyűjtött nektár mennyisége körülbelül 30-50 mg. A körülbelül 0,1 g testtömegű méh a testtömegének közel felét nektárban tudja szállítani! Egy méh naponta 7-13 alkalommal repül ki nektárt gyűjteni, néha akár 24-szer is, ami azt jelenti, hogy 10 000 dolgozó méhnek 4 utat kell megtennie ahhoz, hogy 1 kg mézet termeljen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forras: greenpeace

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...