Saját KB jobb

Katalin wales-i hercegné és a méhek

A brit királyi család számos állat- és természetbarát taggal büszkélkedhet. Gondoljunk csak Erzsébet királyné kutyák iránti szeretetére vagy Károly király környezettudatos gazdálkodás iránti elkötelezettségére. A napokban Katalin hercegnéről is kiderült, hogy környezetvédelem iránti elkötelezettségét nem csak szavakban, de a mindennapokban is gyakorolja.

A Méhek Világnapja alkalmából posztolt magáról egy képet – teljes méhész felszerelésben.  A hercegné a sandringhami családi birtokon évek óta hódol a méhészetnek. Maga gondoskodik a beporzó családokról, sőt, mézet is termel.

Katalin wales-i hercegné maga gondoskodik méheiről – Forrás: Instagram

A méhek az ökoszisztéma szempontjából nélkülözhetetlen rovarok. Sajnos, a környezetszennyezés és a monokultúrás gazdálkodás miatt a számuk világszerte drasztikusan csökken. Pedig, ha nem sikerül megállítanunk a méhek pusztulását, egyes vélekedések szerint egy kihalási hullám fog elindulni, amely a teljes földi ökoszisztéma összeomlásához vezet.

A méhek megmentésének egyetlen módja, ha megteremtjük számukra az életteret és felhagyunk az életüket veszélyeztető permetszerek és vegyi anyagok használatával. Mi magunk is sokat tehetünk a méhek megsegítésére, például, ha olyan virágzó növényeket ültetünk a kertünkbe, balkonunkra, amelyek a méhet számára táplálékot nyújtanak. A kutyabarát kert és a méhbarát kert pedig korántsem ellentmondás: mindkét szempontból fontos a vegyszerek mellőzése és a növények körében a természetes ökoszisztéma kialakítására való törekvés. Korábbi cikkünkben erről a témáról is olvashatsz: Kutyabarát és vegyszermentes megoldások kerti kártevők ellen

Persze, ha lehetőség van rá, befogadhatunk méhcsaládot is, bár ehhez némileg az átlag magyar kiskertnél nagyobb területre van szükségünk. Mindenesetre, igazán szép és fontos Katalin hercegné üzenete: a méhek, és ezzel az ökoszisztéma érdekében most kell cselekednünk. Mindenkinek a lehetőségeihez mérten. Egy kis fűszerkerttel, amelyben borsmenta, levendula, oregánó vagy rozmaring is helyet kap, már segíthetünk a méheknek. Ehhez egy virágláda is elég.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.harpersbazaar.com/celebrity/latest/a43948777/kate-middleton-world-bee-day-protective-suit/; Kép: Instagram – The Prince and Princess of Wales; Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/honeycomb-insect-bees-honey-53444/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...