Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Evan Clark on Unsplash

Állatmentés ott, ahol egy kutya élete egy fabatkát sem ér

Bántalmazott és kóbor kutyákat, cicákat ment egy országban, ahol a kutya tisztátlannak számít, nem tartják háziállatként és az életük egy fabatkát sem ér.

Sayed Mahdi Tabatabaei, egy iráni síita lelkész az állatok jogainak talán egyetlen hallható szószólója saját országában. A társadalmi normák és a vallási tabuk ellenére a lelkész kóbor és bántalmazott kutyákat és macskákat ment meg a haláltól. Ápolja, gondozza és gyógyítja őket. Mindezt egy olyan országban, ahol ezekkel az állatokkal senki nem foglalkozik. Az állatvédelem és az állatok jogai szinte ismeretlen fogalmaknak számítanak.

Az Instagramon már több, mint 80 000 követőre tett szert. Nem csoda, hiszen szembeszállt a társadalmi elvárásokkal és Irán álláspontjával, amely ellenzi a kutyák háziállatként való tartását. Megmutatta, hogy a kedvesség egyetemes nyelv, és Qomban található menhelyén vigaszt és menedéket nyújt, valamint reményt ad az árva állatoknak.

Míg a muszlim világ egyes részein a kutyákat tisztátalannak tartják, Tabatabaei az iszlám tanításokra támaszkodik, amelyek tiltják az állatokkal szembeni kegyetlenséget, és a rászorulók megsegítésére buzdítanak. Így egy mélyen megosztott társadalomban az állatok jogainak szószólójává vált, aki azt hirdeti, minden élőlény megérdemli a gondoskodást és a szeretetet.

Semmi és senki nem állíthatja meg

A folyamatos támadások és nehézségek ellenére rendületlenül folytatja küldetését. Menhelye, a Bamak Paradise menedéket nyújt kóbor és fogyatékkal élő kutyák számára, amelyek közül sokakat ő gyógyított meg. Nagyrészt adományokból tartja fent magát és a telepet, melyek az utóbbi időben nagymértékben megcsappantak. Célja azonban túlmutat a menhely falain. Reméli, hogy Iránban feloldják a kutyasétáltatás tilalmát a parkokban, és javulnak az állatjogi törvények és rendeletek. Mivel azonban Irán gazdasága romokban hever, és sok polgár küzd a megélhetésért, egyelőre az állatvédelem az utolsó megoldandó problémák között szerepel.

Tabatabaei munkásságát sokan csodálják Iránban. A fiatalok felsorakoztak üzenete mögé, a dac és a remény szimbólumát látják benne. Az ő útja, bár tele van kihívásokkal, inspiráló bizonyíték a változás lehetőségére, még a legvalószínűtlenebb helyeken is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet, Instagram

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...