Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát és vegyszermentes megoldások kerti kártevők ellen

Gazdiként fontos szempont, hogy vegyszermentes megoldásokat alkalmazzunk a kertben, amely kutyáink számára is a szabadidő eltöltésének és a pihenésnek a helyszíne. Ráadásul a madarak, rovarok és a talaj szempontjából sem jó, ha permetszereket, gyomirtókat vagy más mérgező vegyi anyagokat alkalmazunk. Az alábbiakban néhány természetes megoldást mutatunk be a kerti kártevők távoltartására. Ezek kutyáink egészségét és a természetet sem károsítják, ezért biztonsággal alkalmazhatóak.

Most kell cselekedni a méhek védelmében!

Csigák ellen természetesen

Kevés rosszabb élmény van, mint amikor a hónapok óta nevelgetett palántát egy éjszaka alatt elpusztítják a csigák. A vegyszeres csigairtó permetszerek helyett azonban alkalmazzunk inkább kovaföldet. A kovaföld igazi kerti csodaszer, amely nemcsak a talajnak tesz jót, de a növények tövéhez szórva távoltartja a csigákat is. Csigák ellen bevált megoldás a kávézacc kiszórása is – ez azonban egyrészt nem minden növénynek tesz jót, másrészt a kutyák számára sem veszélytelen.

A másik megoldás a csigainvázió kerti kiküszöbölésére az, ha olyan növényeket ültetünk amelyeket a kis csúszómászók nem kedvelnek. Ilyenek a rozmaring, a levendula, a fekete szeder, a paradicsom, a fokhagyma. Ezeket a saláta, az eper, az uborka vagy a bazsalikom közé ültetve elvehetjük a csigák kedvét a falatozástól.

A vegyes ágyásoknak megvan a maga tudománya. Nagyszüleink és az ökokertészek pontosan tudják, hogy milyen növényeket érdemes egymás mellé ültetni a kártevők távoltartása és a talaj megóvása érdekében. Érdemes ennek alalposan utánajárni, hiszen fáradságot, idegességet és rengeteg vegyszert spórolhatunk meg az okos tervezéssel.

Illóolajokkal a kártevők ellen

Az illóolajok nemcsak az aromaterápiában és az egészségmegőrzésben, de a kerti kártevők ellen is hatásosak. A szegfűszeg illóolajjal a repülő rovarok ellen, borsmentával pedig a levéltetvek ellen védekezhetünk.

Természetes szerek kullancsok ellen

Ha kertünket sikerül vegyszermentes ökoszisztémává alakítani, akkor észre fogjuk venni, hogy bizonyos kártevők ellen kéznél van a segítség. A levéltetvek például a hangyák kedvenc csemegéi, a szúnygok és repülő rovarok pedig sok madárnak biztosítanak eleséget. Ezért érdemes hosszú távon törekedni a vegyszermentes, természetes kerti megoldásokra – így kutyánk és családunk számára is egészségesebb környezetet teremthetünk.


Forrás: https://utakerthez.hu/blog/meztelen-csiga-eltuntetese-a-kertbol/; https://hobbikert.hu/magazin/igy-szabaduljunk-meg-a-leveltetvektol-termeszetes-uton.html;  Kép: Photo by Brixiv: https://www.pexels.com/photo/brown-puppy-sitting-between-plants-8146434/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...