Saját KB bal
Saját KB jobb

Az Amazonas Alap újraindításáról döntött a brazil bíróság

A brazil legfelsőbb bíróság döntése az Amazonas Alap újraindításáról reményt ad az esőerdő megmentéséért folytatott küzdelemben.

Az Amazonas Alap (Amazon Fund) működését a korábbi elnök, Jair Bolsonaro bénította meg, amikor szabálytalanságokra hivatkozva az alap két bizottságát is felszámolta. A pénzügyi alap az ország erdőirtás elleni harcának egyik legfőbb fegyvere volt.

Az Amazonas Alap az erdők védelmére valaha létrehozott legnagyobb alap

A csütörtöki döntés arra kötelezi a hatóságokat, hogy 60 napon belül indítsák újra a pénzügyi alapot. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a Brazil Állami Fejlesztési Bank elkezdje felhasználni azt a több mint 525 millió font értékű összeget, amely 2019 óta a kasszájában rekedt. Az Alap működése közel négy évig volt ellehetetlenítve, mely pótolhatatlan veszteségeket okozott az esőerdőkben. Az újraindítás azonban lehetővé teszi a fenntartható fejlődés előmozdítását és az erdőirtás csökkentését.

Új elnök, új szemlélet – győzelem az esőerdőknek

Az október 30-án megválasztott  Luiz Inácio Lula da Silva elnök ígéretet tett arra, hogy a szélsőjobboldali vezető környezetellenes politikájának véget vet. Az Amazonas Alapot maga Lula elnök hozta létre 2008-ban, akkori kormányzati ciklusa alatt.  Nyolcéves elnöksége idején több mint 70 százalékkal csökkentette az erdőirtást. Lula január 1-jére tervezett beiktatása után az erdőirtás megszüntetését is célnak tűzte ki. Ez pedig nem lesz könnyű feladat. Bolsonaro hatalomra kerülése óta minden évben nőtt az erdőirtás, idén  pedig 15 éves csúcsot ért el.

Bolsonaro döntése alkotmányellenes volt

A friss  bírósági ítélet szerint a Bolsonaro-kormány döntése az Alap felfüggesztéséről alkotmányellenes és felelőtlen volt egy olyan időszakban, amikor az erdőirtás és az erdőtüzek száma egyre fokozódik. Bolsonaro döntése miatt az támogató országok (Németország, Norvégia) is visszavonták a támogatásukat. Norvégia egyedül az alap kiadásainak 94 százalékát fedezte. Bolsonaro döntése milliárdokba került az Alapnak az elszalasztott lehetőségek miatt.

Németország brazíliai nagykövete néhány órával a döntés után jelezte, hogy újra támogatni fogják az Amazonas Alap munkáját.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...