Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Matt Palmer on Unsplash

A brazil Pantanal erdőtüzeiben több mint 17 millió állat pusztult el

A legfrissebb számítások szerint a 2020-ban Pantanal területén tomboló apokaliptikus erdőtűzben több mint 17 millió állat pusztult el.

A Pantanal a világ legnagyobb mocsaras területe. Neve a portugál „pântano” („ártér” vagy „mocsár”) szóból ered, Dél-Amerikában, Brazília két államában terül el, összesen 150 000 km2 területen. Kis része Bolíviába és Paraguayba is átnyúlik.

A Pantanal területének több mint 80 százaléka víz alá kerül a nedves időszakban, így elképesztő vízinövény-együttest tart fenn a terület. A világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája található itt, bár az esőerdők mellett a Pantanal méltánytalanul kevés hírverést és megbecsülést tart.

Ezen az elképesztően gazdag növény- és állatvilágban dúskáló helyen 2020-ban több mint 22 ezer erdőtüzet regisztráltak, ami az előző évhez képest 120 százalékkal volt több. A mocsaras vidék brazíliai területeinek 30 százaléka vált a lángok martalékává, miközben a régiót az elmúlt fél évszázad legpusztítóbb aszálya sújtotta. A tüzekben mintegy 17 millió gerinces állat pusztult el, köztük hüllők, madarak és főemlősök egyaránt.

A tavalyi tüzek különböztek a megszokottaktól

Az erdőtüzekben elpusztult állatok felméréséről a brazil kutatók a Scientific Report című folyóirat friss számában számoltak be. A BBC hírportálja által ismertetett tanulmány az ilyen természeti katasztrófák megelőzésének szükségességére hívja fel a figyelmet. A Pantanalban természetes módon is keletkeznek erdőtüzek, de a 2020-as pusztítás a kutatók szerint apokaliptikus volt. Kiemelték, hogy a tavalyi tüzek nagyon különböztek a megszokottól. Szokatlan volt a hevességük és a kiterjedésük, valamint a természetes ciklusuk is eltért a megszokottól. Ez elsősorban az óriási szárazsághoz köthető.

A tanulmány vezető szerzője, Walfrido Tomas, az Embrapa Pantanal munkatársa elmondta:

„Az éghajlatváltozás világszerte komoly kihívást jelent a vizes élőhelyek megőrzésnek szempontjából. Az erdőtüzek a szárazabb éghajlat és az olyan szélsőséges éghajlati jelenségek gyakoribbá válásának várható következményei, mint amilyen a Pantanalban történt.”

A tudósok és az állatvédő szervezetek remélik, hogy ez a szörnyű tragédia segít majd ráirányítani a figyelmet az erdőtüzekre vonatkozó protokollok kidolgozásának, átgondolásának fontosságára.

Tudósítás a helyszínről:

Bohata Krisztia

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, MTI, focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...