Az amazóniai erdőirtás kritikus méreteket öltött szeptemberben

Az amazóniai erdőirtás minden eddiginél intenzívebb volt szeptemberben, a brazil választások előtt.

Csak ebben a hónapban kétszer akkora területen történt erdőirtás, mint New York City. Korábbi évek azonos hónapjához hasonlítva ez több,  mint bármikor.  A brazil űrkutatási intézet (INPE) DETER nevű rendszerének riasztásai szerint 1 455 km2 erdőt irtottak ki szeptemberben, ez pedig 48 százalékkal több, mint bármely korábbi év azonos hónapjában.

2022-ben rekordot döntött a tüzek és az erdőirtások száma

Januártól szeptemberig 8590 km2 erdő tűnt el az Amazonasból. Ez 11-szer akkor terület, mint New York City. Az elmúlt három évben pedig a hivatalos kormányzati adatbázis, a PRODES szerint Belgiumnál nagyobb területű erdőt irtottak ki az Amazonasban. A Greenpeace Brazília szóvivője szerint az elmúlt években a Bolsonaro-kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az éghajlatváltozás tényét, az Amazonas esőerdőinek érdekét. Az őslakosokra és a hagyományos közösségekre sem volt tekintettel. Aktívan támogatott egy környezet-, őslakos- és demokráciaellenes programot, amely a szén-dioxid-kibocsátás súlyos növekedését eredményezte.

Bolsonaro megengedte, sőt, ösztönözte a katasztrofális mértékű erdőirtást az Amazonas és más, az éghajlat szempontjából kritikus brazil erdőkben. Kormánya az Egyesült Királyságban és az EU-ban is lobbizott, hogy megpróbálja megakadályozni olyan fontos jogszabályokat, amelyek megakadályoznák az erdőirtással összefüggő termékek piacra jutását.

Sok múlik a választások eredményén

A brazil kormány intézkedései nemcsak az erdők pusztulását, hanem a őslakosok és környezetvédők elleni erőszak növekedését is fokozták. A CIMI civil szervezet által közzétett jelentés szerint 2021-ben 176 őslakost gyilkoltak meg. A Global Witness jelentése szerint Brazília az egyik legveszélyesebb ország a környezetvédők számára. Környezetvédő aktivisták és tudósok szerint Brazíliának egyedül a kormányváltás hozhatna reményt. Az október 3-án tartott választások azonban nem hoztak eredményt. A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a szavazatok 48,4 százalékát szerezte meg, vagyis 1,6 százalék hiányzott ahhoz, hogy első körben eredményt hirdessenek. A második kör október 30-án lesz, akkor dől el a brazil kormány és – környezetvédelmi szempontból –  Brazília sorsa is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: greenpeace

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...