Saját KB bal
Saját KB jobb

Ne vigyék a Halloween tököket az erdőbe – kéri a DINPI

Ma már itthon is sokan faragnak tököt októberben. Részben a Halloween ünnep kapcsán, részben pedig dekorációs céllal. De mi legyen ezekkel a mulandó díszekkel, amikor lecseng az október?

A napokban több közösségi média felületen is találkozhattunk azzal a jóindulatúnak szánt tanáccsal, hogy a Halloween tököket vigyük ki az erdőbe, hiszen a vadállatok örömmel fogyasztják. Bár a kezdeményezés és a felhívás logikusnak és jóindulatúnak tűnik, ne tegyünk így!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi médián keresztül osztotta meg tájékozató posztját, melyben kifejezetten kérik, hogy senki ne vigye a tökdíszeket, lámpásokat az erdőbe.

Ennek oka egyrészt az, hogy a takarmánytök, melyből a lámpások készülnek, nem az erdő-mező természetes része. Ami pedig nem része az erdei ökoszisztémának, azt miért vinnénk oda. Nem viszünk más ételmaradékot sem a természetbe, holott vannak állatok, akik örülnének a könnyen jött eleségnek. Ahogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park posztjában olvashatjuk:

„A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. Bár a vadállatok egy része elfogyasztja, de más fajok megbetegedhetnek tőle.”

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a faragott tökben maradhatnak gyertyamaradékok, műanyagok, vagy más szennyező anyagok, amik az állatok pusztulását okozhatják.

A dekoratív célra már nem alkalmas tököket ezért semmiképpen se vigyük ki az erdőbe vagy dobjuk ki a természetben. Ami otthon dísz, az a természetben csak szemét.

Halloween után a töklámpásokból vegyük ki a gyertya vagy mécses maradékokat és a műanyag díszeket. Ha sikerül mindent eltávolítani, a tök mehet a komposztálóba vagy a kommunális zöldhulladékba. Ha olyan festéket, dekorációt alkalmaztunk, ami nem eltávolítható és nem is a komposztba való, akkor pedig a kommunális hulladékban kell elhelyezni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park – Instagram. Kép: Photo by Toni Cuenca: https://www.pexels.com/photo/two-jack-o-lantern-lamps-619418/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...