Saját KB bal
Saját KB jobb
Reuters

Hat másodpercenként tűnik el egy focipálya méretű esőerdő

2019-ben összesen 11,9 millió hektár esőerdő pusztult el a Földön, hat másodpercenként egy focipálya méret.

Műholdas adatok elemzésével kimutatták, hogy tavaly egy év alatt 11,9 millió hektár esőerdő pusztult el a Földön, ez nagyjából háromszor akkora terület, mint Svájc.  Ennek a számnak az egyharmada olyan erdőveszteség, mely különösen fontos volt a biodiverzitás és az ökoszisztéma szempontjából. Ide sorolják az „érett”, vagy idős korú erdőket, melyekben több száz év alatt olyan biológiai sokféleség alakult ki, amit új erdők ültetésével sem lehetne pótolni.

Hiába a sok erőfeszítés, a veszteség nőtt

A 2018-as adatokhoz képest 2,8 százalékkal nőtt a kipusztított esőerdők száma. Annak ellenére, hogy egyre több mozgalom és küzdelem indult védelmükben.  A Maryland Egyetem  kutatói azt is kiszámolták, hogy a kipusztult 11,9 millió hektár erdő 400 millió gépjármű szén-dioxid kibocsátását lett volna képes megkötni.

esőerdők pusztulása
Fotó: Phys.org
Ausztráliának volt a legrosszabb éve

Az erdő pusztulás mértéke területi megoszlás szerint változik minden évben. 2019-ben egyértelműen Ausztráliában volt a legdurvább növekedés, hatszorosára nőtt az előző évekhez képest. A bozóttüzek okozta veszteségeket azonban még mindig nem lehetett teljes körűen felmérni, így ez a szám bizonyára növekedni fog.  Brazília 1,36 millió hektárt vesztett.  Ez a szám lényegesen kevesebb, mint amit a 2017-es óriási erdőtűz okozott, de azt az évet leszámítva még így is az elmúlt 13 év legnagyobb pusztulása történt ott is. Azonban tavaly már nem a tüzek, hanem a mezőgazdaság terjedése , a földhasználat miatt irtottak a legtöbbet.

Bolívia 290 000 hektár erdőt vesztett el, leginkább erdőtüzek miatt. Ezeket a tüzeket nagy részben a mezőgazdasági területek megtisztítása miatt gyújtották, majd a száraz és szeles időjárás miatt kezelhetetlenné és ellenőrizhetetlenné váltak. Bolívia 80 százalékkal több erdőt vesztett 2019-ben, mint a megelőző években.

Indonéziában azonban 5 százalékkal csökkentek a számok és ez már a harmadik év, mely csökkenő tendenciát mutat. Ez az eredmény elsősorban a kormányzati politikának köszönhető. Itt komolyan betartják az olajpálma ültetvények miatti fakitermelés tilalmát és növelték a hatóság létszámát is, akik így hatékonyabban tudják ellenőrizni a területeket és a vállalatokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk, GlobalForestWatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...