Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan lehet feldolgozni kutyánk elvesztését

Egy kutya elvesztése fájdalommal, szomorúsággal és olykor haraggal is járhat. Mindenki a maga módján gyászol, de bizonyos feldolgozási stratégiák mindenki számára segítséget nyújthatnak.

A gyász folyamatára és feldolgozására nincs egységes útmutató. Mindenki másként éli meg a veszteséget és más tempóban dolgozza fel. Fontos, hogy a környezet is elismerje a veszteség nagyságát és komolyan vegye a gyászoló érzéseit. A gazdinak pedig nem szabad elfojtania az érzéseit, hanem meg kell élnie és fel kell dolgoznia a veszteségét. Ha szükséges, gyásztanácsadó vagy pszichológus segítségét is kérni kell  feldolgozás folyamatához.

A gyászfolyamat

A gyász folyamata általában szakaszosan zajlik. Tagadással kezdődik, amely megakadályozza, hogy az illető szembenézzen a veszteséggel és felismerje azt. Ebben a szakaszban általában a harag, a bűntudat vagy a hitetlenség dominál. A veszteség elfogadása ezután fokozatosan történik, ilyenkor az elsöprő szomorúság és a gyász veszi át a harag helyét. A gyász és az ehhez szükséges idő egyénenként eltérő. Egyesek viszonylag könnyen átvészelik a folyamatot, míg mások a tagadás és a depresszió hosszú ciklusán mennek keresztül a feldolgozás alatt.

Segíthet a gyász során

Gyász és gyász között nem lehet sem egyenlőségjelet, sem különbséget tenni. Aközött sem, hogy valaki egy személy elvesztését gyászolj, vagy egy kutyáét. A gyásztanácsadók tapasztalati szerint egyes apró praktikák, szokások sokat segíthetnek a feldolgozás folyamatában. Ezek a következők:

  • az érzések kifejezése írásban egy napló, vagy novella/vers formájában
  • támogató közeg/csoport, gyásztanácsadó felkeresése
  • valamilyen emlékhely készítése, búcsúztató szertartás tartása
  • a napi rutin és szokások tartása
  • valamilyen tartalmas tevékenység, hobbi, vagy munka keresése, mely leköti az időt és az energiát
Miért nehéz a gyerekek és idősek számára egy háziállat elvesztése

A gyermekek nehezebben tudják feldolgozni egy háziállat elvesztését, mivel nincs sok tapasztalatuk a halállal kapcsolatban. Valószínűleg a veszteséggel való megbirkózásban sincs tapasztalatuk. Ilyenkor sokan gondolják úgy, hazugságokkal kímélik meg gyermeküket az elvesztés fájdalmától. Ez azonban még nagyobb fájdalmat okozhat, amikor rájönnek az igazságra. Ehelyett inkább segíteni kell nekik abban, hogyan érzelmeik kifejezésével birkózzanak meg a gyásszal.

Azok az idős emberek, akiknek csak a kutyájuk volt a társuk, még rosszabbul élik meg a veszteséget. Számukra sokszor a háziállatuk az egyetlen állandó társaság, ezért ilyenkor a család támogatása kifejezetten fontos.

Másik kutya, de mikor?

Sokszor nagy a kísértés, hogy egy másik háziállatot vegyünk vagy fogadjunk örökbe. Leginkább azért, hogy kitöltsük a hirtelen keletkezett űrt. Amikor gyerekeket is érint a veszteség, ez gyakrabban felmerül a fájdalom enyhítésére. Szakértők szerint azonban valószínűleg hosszú távon jobb döntés lezárni a veszteséget, meggyászolni kedvencünket, mielőtt új családtagot választunk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalrescuesite

Advertisement
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...