Saját KB bal
Saját KB jobb

Így lehetünk hatással kutyánk életének hosszára

Vannak olyan kutyafajták, melyek átlagosan tovább élnek másoknál, de az életük hossza nem csak attól függ, hogy milyen fajtának születtek. Számos összetevő és tényező van hatással arra, milyen hosszú életet élhet kutyánk, és bizony ezeket egy gazdi képes befolyásolni.

Fontos tényezők

Kutyánk genetikáján és fajtáján kívül sok olyan dolog van, mellyel befolyásolhatjuk egészségét, kondícióját, ezáltal pedig akár életének hosszát is. Senki nem tudja, meddig fog élni a kutyája és olykor a legnagyobb erőfeszítések sem elegek ahhoz, hogy változtassunk dolgokon. A legjobb kondiban lévő, legegészségesebb kutyával is bármikor történhet baleset, váratlan krónikus betegség. Ezeket nem tudjuk kivédeni és semmit sem tehetünk ellenük. Vannak azonban olyan tényezők, melyekkel hatással tudunk lenni kutyánk egészségére és életminőségére. Ezáltal pedig befolyásolhatjuk egészséges éveinek számát is. Csakúgy mint az embereknél: egy mentálisan és fizikailag egészséges, jó kondiban lévő korosodó embernek jóval nagyobb esélye van a hosszabb életre.

Ezekre figyelj oda
  • Helyes táplálás. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálás elengedhetetlen fontosságú. Az alultápláltság éppolyan káros, mint a túletetés. Egy elhízott kutya élete akár évekkel is megrövidülhet fajtatársaihoz képest.
  • Ivartalanítás. Ma már biztosan tudjuk, hogy akár 3 évvel is meghosszabbíthatja egy kutya életét az ivartalanítás. Ez a szukákra és a kanokra is igaz. Számos betegséget előzhetünk meg, ha idejében elvégeztetjük a műtétet.
  • Testmozgás. A legtöbb kutyának szüksége van rendszeres mozgásra, fizikai aktivitásra. Erősíti az immunrendszert és az érrendszert. Ennek hiánya nemcsak elhízáshoz vezet, de mentális betegséget is okozhat.
  • Stressz kerülése. Próbáljuk megóvni kedvencünket a felesleges stressztől, mivel az náluk is súlyos betegségekhez vezethet. Kutyáknál is kialakulhat szorongás és depresszió.
  • Rendszeres orvosi kontroll. Ideális esetben fél évente érdemes rutin vizsgálatokat és szűréseket elvégezni kutyánknál. Többek között esetleges betegségek korai felismerésére adunk ezzel esélyt, mely szintén életet menthet, hosszabbíthat meg.

A felelős kutyatartás fontos része, hogy vigyázunk kutyánk egészségére, súlyára, kondijára. Ezek nagyban múlnak a gazdi odafigyelésén és tudatosságán. Ne feledkezzetek meg róla!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...