Saját KB bal
Saját KB jobb

Számít, hol nőnek fel! – Mire figyeljünk, ha tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát?

Fontos az első pár hét?

Akár menhelyről, akár tenyésztőtől hozunk el kiskutyát, fontos, hogy körültekintéssel válasszunk! A kiskutyák első élményei meghatározóak a későbbi viselkedésük szempontjából. A környezet, amelyben egy a kiskutya az első heteit tölti, hatással lehet arra, hogy mennyire jól illeszkedik majd be az emberi társadalomba.

A gazdik azonban többnyire csak 7-8 hetes koruk körül, vagy még később találkoznak először kedvencükkel. Ha az örökbefogadás mellett döntünk, akkor ideális esetben többször is találkozhatunk a jövendőbeli kutyánkkal, illetve a gondozóktól információt kaphatunk a viselkedésére, habitusára vonatkozóan. Kiskutya vásárlása esetén viszont sokszor mindössze egyetlen találkozásra van lehetőség, ráadásul egy 8 hetes kutyán még nem feltétlenül látszik, hogy milyen felnőtt válik belőle.

Hogyan ismerem fel a felelősségteljes tenyésztőt?

Bár alapvetően örökbefogadás pártiak vagyunk, de ha mégis úgy dönt valaki, hogy tenyésztőtől szeretne kiskutyát, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nézzük meg, honnan választunk kiskutyát! Egy megbízható, magára valamit is adó tenyésztő körültekintéssel választ gazdit a nála született kutyáknak. Nem ritka, hogy a gazdiknak teszteket kell kitölteniük, hogy egyáltalán alkalmasak-e arra, hogy hozzájuk kerüljön a kutya. Ilyen esetekben lehetőség van arra is, hogy a leendő gazdik találkozzanak a szülőkkel és a kicsikkel.

Egy új tanulmány szerint annak is jelentősége van a kutyák viselkedésének fejlődésében, hogy kinti vagy benti kennelben töltötték életük első 7-8 hetét. A vizsgálat során 44 alomból 264 kiskutyát figyeltek meg. Azt tapasztalták, hogy azok a kutyák, akik benti kennelben nőttek fel, alkalmasabbá váltak a családi kutya szerepre, mint a kinti kennelben felnőtt társaik. A kinti kennelben tartott kiskutyák körében gyakoribb volt a passzív viselkedés és a félelemben gyökerező agresszió. Érdekes, hogy a kinti kiskutyák az újdonságokkal is nehezebben birkóztak meg.

Ugyan a vizsgálat a kinti és benti tartás különbségeit vizsgálja, egyéb körülményeket nem vesz figyelembe. Nem tudhatjuk például, hogy mi az ok, amiért a kiskutyákat kint, illetve bent nevelték. Mielőtt messzire menő következtetéseket vonhatnánk le, érdemes lenne kideríteni, hogy vajon az adott tenyésztő miért döntött a benti illetve a kinti kennel mellett? Vajon kényelmi, éghajlati vagy más oka volt rá?

Fontos kérdések

Ha tenyésztőtől vásárolunk kutyát, rengeteg kérdést kell feltennünk, hogy eldönthessük, valóban megbízható emberrel van dolgunk, akitől egészséges és jó idegrendszerű kiskutyát hozhatunk majd el. Mindenképpen ragaszkodjunk hozzá, hogy megnézzük, hol születtek, hol nevelkedtek a kölykök. Azon felül, hogy kinti vagy benti a kennel, nézzük meg, vannak-e játékok, milyen a higiénia, hány kutya van egy helyen, stb. Érdemes megkérdezni, hogy a kiskutyákat mennyire szocializálták? Találkoztak más emberekkel is, mint a tenyésztő (és családja)? Találkoztak különböző korú, nemű emberekkel, esetleg gyerekekkel? Milyen ingerekkel találkoztak a kiskutyák? Járkálhattak szőnyegen, fa padlón, füvön és más egyéb felületeken? Televízió, rádió, zene és egyéb zajok és ingerek érték őket?

tenyésztőtől

Minél többféle dologgal találkozik egy kutya az élete első időszakában, annál valószínűbb, hogy később ezekkel a dolgokkal szemben nem mutat majd félelmet. Fontos, hogy a kölyökkutyákat mielőbb szocializáljuk változatos ingerekhez, mivel ez segít majd nekik később is megbirkózni az újdonságokkal.

Kérdezzük meg a tenyésztőt, hogy mennyit játszottak a kicsikkel? Simogatták, megfogták, ölbe vették őket?

Minden leendő gazdinak érdemes alaposan kikérdezni a tenyésztőt, és ez egyáltalán nem kellemetlen vagy kínos! A felelősségteljes tenyésztő nem csak szívesen válaszol a kérdésekre, hanem valószínűleg ő maga is alaposan kikérdezi majd a gazdijelölteket. Mindenesetre, családi kutya esetében, jó jel lehet, ha a tenyésztő a saját családja körében neveli a kölyköket, és nem egy kinti kennelben.

Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...