Kutatók bebizonyították hogy a kutya valóban képes felismerni a rossz embert

Régóta tudjuk, állítjuk, hogy a kutyák felismerik a rossz embert. Mi, gazdik ebben természetesen biztosak vagyunk, de sokan gondolják erről az állításról, hogy csupán egy legenda.

Nos, ennek most már bizonyítottan ellent lehet mondani. Kutatók ugyanis bebizonyították, hogy a kutyák felismerik és nagyon nem kedvelik a megbízhatatlan embereket.  De mégis hogyan?

Mindent tudnak

Pontosan tudjuk, hogy a kutyák milyen intelligens, okos teremtmények. Az viszont még a kutyákat jól ismerőknek is megdöbbentő lehet, hogy milyen mennyiségű információt képesek megjegyezni és megkülönböztetni. A Kyoto Egyetemen Akiko Takaoka kutató csapatával arra volt kíváncsi, hogy megbízik -e a kutya egy olyan emberben, aki hazudott neki. A kísérletebe 34 kutyát vontak be és több csoportra osztották a résztvevőket. Minden kutyát három körön vitték keresztül. Az első körben egy tálhoz hívták őket, melyben volt jutalomfalat és azt meg is kapták. A második körben szintén úgy hívták a kutyát a tálhoz, mintha lenne benne étel, a kutya odaszaladt, de nem volt benne semmi bár arra számított az első kör után, hogy lesz élelem a tálban. A harmadik hívásra már nem is reagáltak a kutyák, hiába tettek úgy a kísérlet vezetői, mintha étel lenne a tálban. A félrevezető információ után már nem „hittek” annak az embernek, aki becsapta őket. 

Más módszerrel is bizonyítottak

Egy korábbi kísérlet egészen más módszert választott a tézis bizonyítására. Kutyával sétáló gazdik kértek segítséget idegen emberektől, majd az idegen jutalomfalatot adott a kutyának. Azoktól az emberektől, akik gorombán vagy arrogánsan reagáltak a kérésre, a kutyák nem fogadták el a jutalomfalatot. Azoktól viszont, akik kedvesen és segítőkészen közeledtek feléjük, elfogadták a falatot.

A kutyák tehát sokkal többet megértenek az emberi viselkedésből, mint gondolnánk és erre általában reagálnak is. Csak figyelni kell rájuk és a különböző viselkedésekre adott reakcióikra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthy-holistic-living.com, brightside.me

Cover fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...